Home Vijesti STRUČNJACI O EVROATLANSKIM INTEGRACIJAMA “BiH treba mlade ljude oslobođene politike”

STRUČNJACI O EVROATLANSKIM INTEGRACIJAMA “BiH treba mlade ljude oslobođene politike”

0

Bosni i Hercegovini su potrebni stručnjaci iz oblasti evroatlantskih integracija, mladi i kompetentni ljudi koji moraju biti oslobođeni od svakodnevne politike i kojima mora biti u interesu napredak zemlje- jedan je od zaključaka javne diskusije pod nazivom „Evroatlantske integracije BiH“, koja je održana u Banjaluci.
Na diskusiji su učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici političkih partija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, narodni poslanici, NVO sektor, mediji i studenti. Rezultati istraživanja su pokazali da ulazak u EU podržava 60,1 odsto stanovnika Republike Srpske, a u NATO 12 odsto.
U uvodnom dijelu diskusije predstavljeni su rezultati istraživanja „Stavovi građana Republike Srpske o evroatlantskim integracijama“, koje je UG „Nova ideja RS 2030“- organizator diskusije- sprovelo u septembru, 2018.godine, na uzorku od 1.000 punoljetnih građana Republike Srpske, te tri fokus grupe sa studentima iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i sa članovima Boračke organizacije Republike Srpske.
Foto: Nova ideja
– Uvijek imam potrebu da kažem da javnost prije svega reaguje veoma emotivno, a znatno manje kognitivno kada su u pitanju integracije. Emotivno visok procenat podrške evropskom integrisanju je motivisan nekim očekivanjima populacije, kao što su pitanje porasta životnog standarda, privlačenje investicija ili povećanje zaposlenosti. Kognitivni stav kada govorimo o NATO pristupanju i integrisanju, značio bi da smo svi protiv pristupanja u NATO i da smo svi protiv ANP-a i njegog usvajanja. To znači imamo li pravu i decidnu analizu po svim pravilima da shvatimo zašto nam to ne treba ili da li bi nam to donijelo neku korist – rekao je bivši ambassador BiH u EU, Igor Davidović, .
U uvodnom izlaganju učesnicima diskusije su se obratili Ana Trišić-Babić, Milko Grmuša, Branimir Mandić i  Đorđe Vuković.
Tršić – Babić: Neinformisanje ključni problem
– Pokazalo se da su razgovori o evroatlantskim integracijama više nego potrebni i da se trebaju češće održavati, jer ima jako puno nerazumjevanja terminologije. Shvatili smo da je nerazumjevanje zbog neinformisanosti jedan od ključnih problema – rekla je savjetnica za vanjsku politiku u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Ana Trišić – Babić.
– Moj stav je da o svim temama treba otvoreno razgovarati i da treba uključiti široku zajednicu, predstavnike univerziteta, privrede, državne službenike, nevladin sektor i sve one koji su zainteresovani. Benefit od ovakvih susreta jeste da svi vidimo gdje smo i šta treba da činimo dalje. Volio bih da ovo ne bude ad hock inicijativa, već da bude dio nekog procesa i da nema  tabu tema. Samo tako možemo doći do nekih zaključaka koji su od opšte koristi –  rekao je stručnjak za pitanja evroatlantkih procesa, Branimir Mandić.
Grmuša: „Nemoj ići mimo svijeta“

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša kaže da se postavlja pitanje – ako smo svjesni da su nam neke integracije potrebne, sa kim i na kojim osnovama?!
Foto: Nova ideja/RAS Srbija
– Dakle, postoji neka izreka u našem narodu a to je „nemoj ići mimo svijeta“. Potpuno je nemoguće, iracionalno je zahtijevati da u Republici Srpskoj imamo jednu priču i jednu politiku. Smatram da ovdje, u Banjaluci, među svim političkim faktorima, društvenim faktorima i pogotovo među akademskim zajednicama, taj dijalog treba da se otvori. Smatram da imamo legitimno pravo da pokušamo da izvučemo najviše što možemo za Republiku Srpsku, ali to neće da se desi na način da mi kažemo zažmirićemo na oba oka i nas to ne zanima, mi to nećemo. Treba da se zapitamo šta želimo da dobijemo, šta to treba da bude, gdje je Republika Srpska za 10  ili za 20 godina –  istakao je u svom obraćanju Grmuša.
Vuković: Veliko nepovjerenje
Profesor Đorđe Vuković je rekao da istraživanja među stanovnicima Republike Srpske koja svjedoče o velikom nepovjerenju prema evroatlantskim integracijama, nažalost imaju svoje utemeljenje u dosta oskudnom informisanju i znanju sa dosta predrasuda i emocionalnih komponenti, što nije dobro za jedno društvo koje želi da bude politički odgovorno i demokratski zrelo- te da upravlja svojom sudbinom.
Foto: Nova ideja/RAS Srbija
Svoje aktivno učešće u diskusiji su uzeli Snježana Novaković-Bursać, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Srđan Mazalica i Nataša Radulović, poslanici u Narodnoj skupštini RS, Nemanja Kovačević,  pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH i mnogi drugi.
Cilj diskusije je otvaranje dijaloga o jednoj od najosjetljivijih političkih tema u Republici Srpskoj kako bi došli do objektivnih zaključaka i  smanjenja predrasuda koje trenutno vladaju u javnom mnjenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Otkad je na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik niže jednu pogrešnu odluku za drugom, a najnoviji skandalozni i sramotan …
VIŠE

Generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru OBA …
VIŠE

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima bombonjere “Kamila” u kojoj su bombone poredane u obliku mape “velike …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska mora da održi dobre odnose sa Rusijom jer oni daju kvalitetne pomake i …
VIŠE

Pristup zemalja kandidata članstvu u EU trebalo bi da se uskoro, na osnovu predloga Francuske, drastično promijeni, a među novinama je i …
VIŠE

“Zbog problema u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama, mi se svakodnevno, kao u školi, borimo s najgorim đacima.” Igor Radojičić, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)