Home Vijesti ŠTRBAC: U HRVATSKOJ NASTAVLJEN TIHI EGZODUS KOJI NE BILJEŽE KAMERE

ŠTRBAC: U HRVATSKOJ NASTAVLJEN TIHI EGZODUS KOJI NE BILJEŽE KAMERE

0

NOVI GRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je danas u Novom Gradu da je u Hrvatskoj nastavljen tihi egzodus Srba koji ne bilježe kamere, ali se on dešava.
Štrbac je naveo da je 2010. godine UNHCR sproveo istraživanje na osnovu kojeg je dokumentovano da se u Hrvatsku, nakon “Oluje”, vratilo 132.000 Srba.
“Samo 38 odsto njih je ostalo u takozanom održivom povratku. Neki su pomrli, budući da je uglavnom bilo starije stanovništvo, a neki su se ponovo vratili. Niko od dobra ne bježi”, rekao je Štrbac.
On smatra da se situacija za Srbe u Hrvatskoj pogoršala ulaskom te zemlje u EU.
“Apsurd je da se situacija za Srbe pogoršala. Do ulaska u EU bili su se malo smirili da ispune uslove”, rekao je Štrbac.
Štrbac je naveo da se juče u Hrvatskoj ponovo moglo čuti da su za egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine krivi Srbi i rukovodstvo u Beogradu koje je pozvalo narod da bježi.
“Ovo je teza iz prve optužnice protiv SRJ iz 1999. godine u kojoj Hrvatska optužuje Srbiju za dupli genocid – nad hrvatskim i srpskim narodom. Sad se ponovo vraćaju ovoj tezi”, naveo je Štrbac.
Prema njegovim riječima, nakon velikog egzodusa u avgustu 1995. godine, kada je kolona Srba sezala od Knina do Beograda i onda jednim smjerom do Prištine, a drugim do Subotice, danas se nastavlja tihi egzodus.
Štrbac je naveo da je, prema podacima “Veritasa”, u akciji “Oluja” stradalo 1.881 osoba, među koji je čak 66 odsto civila.
“Ovo je veliki procenat jer je ovaj procenat kada su u pitanju žrtve s obje strane 38 odsto. Među civilima je 30 odsto žena – 555. Među civilima su uglavnom stari, tri četvrtine starijih od 65 godina, a kod žena je to četiri petine starijih od 65 godina”, naveo je Štrbac.
On je dodao da “Veritas” još traga za posmrtnim ostacima 654 žrtve “Oluje”, te da su u Hrvatskoj posmrtni ostaci više od 300 lica, ali da je identifikacija spora.
“Apelujem da sve porodice koje su izgubile nekog svog u `Oluji`, a da sudbina žrtve nije riješena, podnesu nadležnom Crvenom krstu zahtjev za pokretanje postupka traženja i daju kap krvi za identifikaciju. Tako se identifikacija može obaviti i nakon 100 godina”, poručio je Štrbac.
Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da je poruka okupljanja na 27. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” da zločin ne može zastarjeti.
“Bilo je dovoljno srpsko ime da se ponove zločini iz 1941. godine. Žalosno je što od 1941. do 1995. godine nije bilo evolucije svijesti i Srbi su ubijani na jednak način”, rekao je Lukač.
Lukač je naveo da u Hrvatskoj nije bilo dovoljno što su pobili i protjerali Srbe, već su im porušili imovinu, crkve, spomenike.
“Ni to nije bilo dovoljno, pa su granatirali izbjegličke kolone, kamenovali ih i pljuvali, tako da i preživjeli ne izađu bez ožiljaka”, dodao je Lukač.
Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u agresiji Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000, danas je u Novom Gradu počelo parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.
Nakon parastosa, prislužene su svijeće prema “mostu spasa” na rijeci Uni.
Štrbac i Lukac su pustili sa mosta u rijeku Unu vijenac.
U avgustu 1995. godine “most spasa” prešlo je 100.000 izbjeglih iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.
U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, biće služen pomen i položeno cvijeće kod spomen-krsta u ovom mjestu koji je 2012. godine podigao “Veritas” za šest civila stradalih u avgustu 1995. godine.
Adblock test (Why?)