Home Biznis Stranački rat za direktorsku fotelju Agencije za osiguranje RS

Stranački rat za direktorsku fotelju Agencije za osiguranje RS

0

10.12.2020. / 15:37

BANJALUKA – Vladajuće političke stranke i pojedinci vode mali rat za preuzimanje Agencije za osiguranje Republike Srpske, jedne od rijetko preostale, visoke institucije koju je u stranačkoj raspodjeli dobio Demokratskih narodni savez prije izlaska iz koalicije, saznaje portal CAPITAL.

Zakonski, petogodišnji mandat Slavena Dujakovića (DNS) tek je počeo, u februaru ove godine, imenovanjem na sjednici Narodne skupštine.

Međutim, mnogi smatraju da to nije prevelika prepreka i u odlasku DNS-a vide dobru priliku da zauzmu njegovu fotelju na čelu regulatora, stotina miliona maraka vrijednog, sektora osiguranja.

Ko se vidi na čelu AZORS-a

Kandidat ispred Ujedinjene Srpske je Miladin Radović, sadašnji direktor „Pošta Srpske“. Radović je inače vlasnik firme „Radović“ u Bratuncu koja pravi godišnje milionsku premiju osiguranja od automobilske odgovornosti, a ima i svoje tehničke preglede. Pored sukoba interesa, dobro upućeni tvrde da ta firma pravi nezakonite popuste na AO sa osiguravajućim kućama i da on ne može biti osoba koja bi sad regulisala stanje na tržištu osiguranja Srpske.

Drugi kandidat ispred Ujedinjene Srpske je Draženka Janjanin, supruga Mire Janjanina. Ona je bila sekretarica u Dunav osiguranju, te na listi US na lokalnim izborima.

I Darko Banjac traži kandidata za ovu poziciju jer je, nezvanično, i njemu obećana ta pozicija, nakon što je napustio DNS.

Članovi SNSD-a bi da tu dođe njihov kandidat. Špekuliše se da bi to mogao biti neko od zaposlenih u AZORS-u ili Srđan Amidžić.

Na kraju, ovo mjesto obećano je i DEMOS-u koji se poziva na „nasljedno pravo“ jer je sada Agencijom upravlja kadar DNS od kojeg su se otcijepili.

Na čelu Agencije bi mogao ostati i Dujaković, pod uslovom da ubrzo postigne „dogovor“.

Predsjednika AZORS-a imenuje Narodna skupština.

CAPITAL

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here