Home Biznis Strahujući od inspektora ugostitelji prijavili dodatnih 41 milion KM  

Strahujući od inspektora ugostitelji prijavili dodatnih 41 milion KM  

0

SARAJEVO – Ugostitelji u BiH u sistemu PDV-a prijavili su od maja do avgusta ove godine 41,7 miliona KM veći promet u odnosu na isti period 2018. godine

Zanimljivo je da su prihodi naglo skočili nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH početkom aprila najavila kontrole zbog osnovanih sumnji da se prijavljuje manji promet od ostvarenog.

Da su ugostitelji ozbiljno shvatili upozorenja iz uprave pokazuje i podatak kako je za samo dva mjeseca pristiglo više izmjenjenih prijava nego u cijeloj prošloj godini a u tim prijavama su uglavnom povećavali iznos svoje obaveze za uplatu PDV-a.

Pored izmjenjenih PDV prijava, oni su konstatno i u svojim redovnim prijavama sami povećavali iznos prijavljenog oporezivog prometa. U prva dva mjeseca pojačanih kontrola sami su povećali svoj promet za 12 miliona KM u odnosu na isti period 2018. godine”, kaže Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Dodaje kako se program kontrola obveznika koji se bave djelatnošću ugostiteljstva provodi kako bi se smanjio rizik negativnog učinka na poreski prihod zbog iznosa iskazanih na poreskoj prijavi koji su netačni što zbog greške, što namjerno.

Tako je u junu, julu i avgustu UIO izvršila ukupno 179 potpunih kontrola a kao rezultat utvrđene su dodatne obaveze od 1,64 miliona KM.

Analize pokazale nelogičnosti

UgostiteljRazlozi za pojačane kontrole kod onih koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UIO, gdje su se pokazale brojne nelogičnosti.

Naime, djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja onih koji se bave ovom djelatnosti.

U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika što čini 4,64 odsto od ukupnog broja registrovanih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini.

Međutim, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa utvrđeno je da ta djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 odsto.

Takođe, stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

To je bio jasan znak da u ovoj oblasti postoji osnovana sumnja u nepravilnosti a izvršenim kontrolama sumnje inspektora su i potvrđene.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Ključne riječi:& & , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of