Home Biznis STO neslavno obilježava 25 godina postojanja

STO neslavno obilježava 25 godina postojanja

0

02.01.2020. / 13:41

ŽENEVA, Svjetska trgovinska organizacija (STO) obilježava u srijedu 25. godišnjicu postojanja u vrijeme najgore upravljačke krize u svojoj istoriji.

STO se trenutno nalazi u stanju paralize i ne može da izvršava jedan od svojih najvažnijih zadataka, posredovanje i rešavanje sporova između svojih članica.

Naime, u sedmočlanom Žalbenom vijeću STO koje presjeduje u trgovinskim sporovima popunjeno je samo jedno mjesto, nakon što je SAD posljednje dvije godine blokirao imenovanje ostalih članova tog panela, prenosi SEEbiz.

Takođe, 11. decembra istekao je mandat dva od tri preostala člana, a s nedovoljnim brojem sudija Vijeće više ne može da preuzima nove slučajeve, zbog čega je budućnost međunarodnog trgovačkog sistema dovedena u pitanje.

Vašington tvrdi da su sudije Žalbenog vijeća u više navrata prekoračile svoja ovlašenja i uvela pravne presedane, potpuno zanemarujući vremenski okvir za donošenje presuda.

SAD dvije godine blokira postupak imenovanja sudija u spomenuto Vijeće i istrajno poziva na reformu STO.

Na sastanku u decembru, SAD je “još jednom” upozorio da se nepravilnosti sistema na koje upozorava i dalje ne rješavaju.

STO broji 164 članice. Istraživanje njemačke fondacije Bertelman Stiftung, objavljeno posljednjeg dana 2019., pokazalo je da su najveću dobit od svog članstva u STO do sada ostvarili SAD, Kina i Njemačka, s tim da je SAD imao dobit od 87 milijardi dolara, Kina 86 milijardi dolara, a Njemačka 66 milijardi dolara. Seebiz

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of