Home Biznis Stečaj u Techstaru: Potraživanja narasla na pet miliona maraka

Stečaj u Techstaru: Potraživanja narasla na pet miliona maraka

0

14.05.2023. / 9:50

SARAJEVO – Stečajni upravik Ivana Krželj zatražila je 10. maja od povjerilaca da u roku od 30 dana predlože otvaranje stečajnog psotupka nad imovinom firme Techstar (raniji naziv Kupi tehniku d.o.o. Sarajevo) uz uplatu predujma za obezbjeđuvanje troškova psotupka u iznosu od 20.000 KM.

FOTO: Agencije

Ukoliko niko od pozvanih o ostavljenom roku ne predloži otvaranje stečajnog postupka i ne uplati predujam Sud će donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečaja.

U usprotnom stečajni postupak će se otvoriti i voditi, izvještava Indikator.ba.

U prethodnom postupku i nakon otvaranja stečajnog postupka, utvrđeno je da stečajni dužnik nema stečajne mase za pokriće troškova daljeg stečajnog postupka, pa je kako bi se postupak mogao nastaviti i poduzimati dalje radnje radi angažovanja advokata za zastupanje u parničnim postupcima, iznamljivanje prostora za čuvanje dokumentacije, sačinjavanja finansijskih izvještaja dok je društvo aktivno, stečajni upravnik predložio da se uplati predujam u minimalnom iznosu od 20.000 KM.

Na ročištima 6. marta i 10.maja 2023. godine utvrđena su potraživanja koja ukupno iznose 4.969.351,12 KM. Prvobitno su prijavljena potraživanja bila u iznosu od oko 3,6 miliona KM. Novac od Techstara potražuje nekoliko banaka po osnovu datih kredita, potom jedno leasing društvo, kao i firme Eos Matrix i BH Pošta.

Društvo Techstar, poznato u javnosti kao osnivač online trgovine kupitehniku.ba otišlo je u stečaj krajem prošle godine. Popularnu online trgovnu, odnosno brend i web stranicu kupitehniku.ba početkom ove godine kupila je firma Tehnodepo d.o.o. Sarajevo.

Vlasnik preduzeća Techstar bio je biznismen Enes Hašimbegović, poznat i kao direktor kompanije za inžinjering u građevinarstvu Domoinvest, koja je takođe otišla u stečaj.    Indikator.ba

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)