Home Vijesti STARI VIŠE OD MLADIH ŽELE U NATO I EU Ovo su stavovi...

STARI VIŠE OD MLADIH ŽELE U NATO I EU Ovo su stavovi građana Republike Srpske

0

Ulazak BiH u NATO u svakom slučaju podržava 20,4 odsto građana Republike Srpske, dok ih je 53,1 odsto izričito protiv članstva.
Međutim, 8,5 odsto je reklo da podržava ulazak u NATO samo ako to učini i Srbija. Budući da je Srbija zauzela stav o vojnoj neutralnosti i da ne planira članstvo u NATO, u tumačenju brojeva se procenat od 8,5 odsto komotno može dodati onom od 53,1 što znači da je procenat građana RS koji se u ovom trenutku protive članstvu u Alijani najmanje 61 odsto. Postotak onih koji nisu željeli da se izjasne je 3,3, dok je čak 14,7 odsto ispitanih reklo da ne zna odgovor na pitanje.
To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja na temu evroatlanskih integracija BiH, koje je provedeno tokom pet radnih dana u oktobru, na 1.000 punoljetnih građana RS, od kojih se oko 80 odsto izjasnilo kao Srbi.
Istraživanje je, u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Banjaluka, provela UG “Eda” Banjaluka, a finansirala Ambasada SAD.
Foto: Srpskainfo
Rukovodilac Anketnog centra FPN Banjaluka Borislav Vukojević je rekao da mladi do 35 godina generalno najmanje podržavaju pridruživanje BiH NATO savezu i EU, a najviše onih koji podržavaju članstvo u ovim organizacijama pripada starosnoj grupi od 60 godina i više.
Većina ispitanka smatra da je pridruživanje EU moguće bez ulaska u NATO.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
– Primjetili smo da je kod ispitanika NATO pitanje neodvojivo od odnosa prema SAD. Oko četvrtine ispitanika smatra da bi ulazak BiH u NATO mnogo doprinijelo izgradnji boljih političkih odnosa sa SAD – rekao je Vukojević i najavio još dva istraživanja, poslije 9. januara i nakon godišnjice NATO bombardovanja.
Foto: Srpskainfo
Dekan FPN Zdravko Zlokapa podsjetio je da je NATO jedna od najaktuelnijih političkih tema u RS i da je BiH veoma dinamično područje u kome se sukobljavaju političke elite, ali i miješa sve više inostranih aktera koji ovdje imaju svoje interese.

– Raspoloženje i stavove građana može da promijeni jedan događaj. Javno mnjenje je kao tijesto, vješta ruka može lako da ga oblikuje – ocijenio je Zlokapa.
Govoreći o rezultatima, on je rekao da je razumljiva podrška članstvu u EU, jer je Unija na našim prostorima uvijek povezivana s blagostanjem i dobrim standardom.
– S druge strane, NATO je vojna alijansa i njega svi građani tako i doživljavaju. Na ovim prostorima je sve to svježe, budući da su snage NATO 1995. bombardovale naše predjele – rekao je Zlokapa.
Aleksandar Draganić iz UG “Eda” je naglasio da je istraživanje dio debate o NATO integracijama u RS, a da je cilj da se rasprava o ovoj temi iz političke sfere podigne na akademski nivo.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
– Čuli smo na prezentaciji rezultata da sada imamo prvu nepristrasnu ocjenu stavova građana RS o EU i NATO integracijama – rekao je on.
Podrška EU neupitna
Ulazak BiH u EU u svakom slučaju podržava 61,2 odsto građana Srpske, 9,6 procenata je za članstvo ako tamo bude i Srbija, a 18,2 odsto je protiv ulaska u EU. Devet procenata ispitanika je reklo da ne zna odgovor na pitanje, a dva odsto nije željelo da odgovori.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska finansijski stabilna i da je daleko manje zadužena nego …
VIŠE

Čak i u slučaju da se počne rješavati problem kriminala i korupcije, i počne raditi na vladavani prava, Bosni i Hercegovini će rampa za put u …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da se na području tog grada lome sudbina i trajnost Srpske. …
VIŠE

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kojim se uređuje pravo na suđenje u razumnom roku i …
VIŠE

Za manje od sat vremena nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objelodanio da neće otputovati na Izborni kongres Evropske narodne …
VIŠE

Vlada Republike Srpske zatražila je danas od svih ministarstava da, u skladu sa resornom nadležnošću, obave analizu i indentifikuju nadležnosti …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)