Home Biznis Stanovništvo se u koroni posvetilo poljoprivredi i proizvodnji hrane

Stanovništvo se u koroni posvetilo poljoprivredi i proizvodnji hrane

0

10.09.2021. / 17:06

SARAJEVO –Poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini se lani, u godini pandemije pokazao kao jedan od najotpornijih jer je bez obzira na tešku stiuaciju zabilježio rast nominalne vrijednosti.

Foto: Pixabay

 „Poljoprivreda je rasla za tri odsto godišnje, dok je proizvodnja hrane i pića rasla za više od četiri odsto godišnje. Najstabilniji segment proizvodnog sektora u regiji od početka pandemije je proizvodnja hrane i pića“, navedeno je u Izvještaju o uticaju pandemije na poljoprivredno-prehrambeni sektor Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kada je u pitanju otkup poljoprivrednih proizvoda, najveći rast bilježi otkup industrijskog bilja i to za 107 odsto, žitarica za 69, a povrća za sedam odsto.

„Površina korištenog poljoprivrednog zemljišta prošle godine je iznosila oko milion hektara, što je za 51.310 hektara više u odnosu na 2019. godinu“, navodi se u Izvještaju i dodaje da je zabilježen i rast proizvodnje voća i povrća.

Prema ovim podacima, godišnja proizvodnja, svježeg voća i povrća iznosi oko 150 miliona KM, od čega se oko 40 odsto plasira na inostrano tržište.

Takođe, kada govorimo o žitaricama, požnjevena i proizvodna površina kao i ukupna proizvodnja za većinu vrsta usjeva je u prošloj godini veća u odnosu na 2019. godinu.

Kada su u pitanju stočni proizvodi, otkup mlijeka je lani u odnosu na pretprošlu godinu bio veći za 6,4 odsto, ali je proizvodnja i prodaja mesa zbog nakupljenih viškova uzrokovanih prekomjernim uvozom iz EU pala za čak 50 odsto.

Ipak, zbog zatvaranja granica i krize prouzrokovane pandemijom ukupan obim trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je lani u odnosu na pretprošlu godinu bio manji za 123 miliona maraka, odnosno za tri odsto.

Takođe, kada je u pitanju izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, on je iznosio 846,4 miliona maraka, dok je vrijednost uvoza bila oko tri milijarde KM.

„Deficit u razmjeni poljoprivrednim proizvodima iznosi 2,16 milijardi maraka“, zaključeno je u Izvještaju.

CAPITAL: Bojana Ninković

 

 

 

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here