Home Biznis Stanivuković traži od Skupštine da „na riječ“ odobri investiciju od 20 miliona...

Stanivuković traži od Skupštine da „na riječ“ odobri investiciju od 20 miliona KM   

0

09.02.2023. / 15:09

BANJALUKA – Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira obnovu javne rasvjete vrijednu više od 20 miliona KM putem javno privatnog partnerstva. Skupštini grad Banjaluka je upućena odluka koja bi trebala okrenuti taj proces, ali u njoj nije sadržan nijedan detalj o tom projektu, tako da u praksi odbornici ne znaju o čemu će morati odlučivati.

FOTO: Grad Banjaluka

O najavi ovog plana je CAPITAL već pisao u tekstu Banjaluka želi privatnoj firmi u ratama otplaćivati investiciju u javnu rasvjetu, a na dnevnom redu idućeg zasjedanja Skupštine grada Banjaluka bi se trebala naći odluka koja bi trebala pokrenuti realizaciju tog projekta.

Odluka bez detalja

Problem je što navedeni dokumenat pod nazivom Odluka o poboljšanju mjera energetske efikasnosti, u koju je imao uvid CAPITAL ne sadrži nikakve detalje vezane za način realizacije tog plana gradskih vlasti.

Samo je navedeno da se tom odlukom „daje saglasnost, te se ovlašćuje Gradonačelnik da u ime Grada Banaluka preduzme sve potrebne aktivnosti i radnje za poboljšanje mjera energetske efikasnosti na teritoriji Banjaluke, a u skladu sa strateškim dokumentima i akcionim planovima Grada u oblasti upravljana energijom u zgradama institucija, upravljanja toplotnom energijom u sistemu daljinskog grijanja, upravljanju javnom rasvjetom i slično“.

Takva formulacija i nedostatak drugih detalja ostavlja dosta otvorenih pitanja i upravo to je problematično odbornicima koji treba i da odluče o ovom pitanju.

„Odluka je dosta široko postavljena i ovo faktički nije odluka već ovlaštenje gradonačelniku da radi šta god misli da treba u ime Skupštine grada i građana Banjaluke. Nisam protiv nijednog projekta u Banjaluci, ali bi volio da ova gradska administracija ponudi Skupštini konkretne projekte i da se onda izjašnjavamo. Mi ovako nemamo nikakvih informacija“, kazao je odbornik SP Dragan Banjac i dodaje da u predloženoj odluci ima više pitanje nego odgovora.

FOTO: Capital

„Šta se misli raditi? Koji su to energetski projekti u gradu? Koliko oni koštaju? Da li to znači novo zaduživanje grada? Da li to znači da će gradonačelnik u ime Skupštine grada raspolagati gradskom imovinom?“, zapitao je Banjac.

Napominje da projekti koji se odnose na energetsku efikasnost zahtijevaju višemilionska ulaganja te da „nije dobro ni za gradonačelnika, ni za građane, da on sam odlučuje u ime svih o takvim projektima“.

U plani zamjena rasvjete

Odgovore na nedoumice dao je, ali usmeno, gradonačelnik Stanivuković.

On je objasnio da Grad Banjaluka uz pomoć ove odluke želi pokrenuti proces zamjene javne rasvjete energetski efikasnijim LED sijalicama.

Navodi da je plan da se to uradi putem javno privatnog partnerstva te da je zato gore navedena odluka upućena u skupštinsku proceduru.

Kaže da se radi o projektu vrijednom od 20 do 25 miliona KM, ali da Grad ne bi „ništa dodatno davao„ u odnosu na trenutna izdvajanja za javnu rasvjetu.

„Biće raspisan tender na koji se mogu prijaviti firme koje se bave tim poslovima i potpisivao bi se ugovor na deset do 15 godina“, kazao je Stanivuković i dodao da bi odabrana firma na sebe preuzimala troškove zamjene postojeće rasvjete i održavanja.

„Grad godišnje izdvaja oko 2,5 miliona KM na ime potrošene električne energije javne rasvjete. Zamjenom osvjetljenja stvorila bi se ušteda i naši računi za struju bi iznosili 1,2 miliona KM“, naveo je on i dodao da bi ostvarena ušteda išla kao otplata privatnoj firmi koja bi bila partner Grada u tom poslu.

Kaže da bi tako bilo zamijenjeno oko 26.000 svjetiljki u Banjaluci, i da bi Skupština grada Banjaluka trebala da prihvati ovaj projekat.

Javno privatno partnerstvo koje Stanivuković spominje je takozvani ESCO model.

Grad će na rate otpaćivati zamjenu rasvjete privatnoj firmi

ESCO je skraćenica za Energy Service Company i predstavlja naziv za preduzeće koje planira, provodi i finansira projekte iz područja energetske efikasnosti.

Ta preduzeća ugradnjom efikasnije opreme smanjuju troškove za energiju i održavanje, ugradnjom efikasnije opreme.

Korisnik te usluge plaća jednaki iznos za troškove energije kao prije provođenje projekta, a razlika je u tome što se ti troškovi dijele na smanjeni trošak za energiju te trošak za otplatu investicije.

Nakon otplate investicije, ESCO kompanija izlazi iz projekta i sve predaje korisniku.

Tim planom bi Banjaluka u praksi, s jedne strane trebala dobiti novo osvjetljenje, koje bi trošilo manje električne energije.

Sa druge strane, Grad bi privatnoj firmi iz redovnih sredstava trebao isplaćivati ugovorene radove, na rate u periodu od deset do 15 godina.

CAPITAL: Vesna Popović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)