Home Vijesti Stanivuković na skupštinskom zasjedanju: Šta će nam zakoni ako se NE POŠTUJU

Stanivuković na skupštinskom zasjedanju: Šta će nam zakoni ako se NE POŠTUJU

0

Šta nam vrijeme zakoni ako se ne poštuju, rekao je ovo poslanik PDP Draško Stanivuković na početku današnje sjednica Narodne skupštine Republike Srpske gdje je u toku rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.
On je istakao da su građani u proteklih godinu dana na različite načine kažnjeni zbog toga što su se drznuli da protestuju.
– Iako u tim protestima nije bilo incidenata, građani su kažnjeni. Njih 25 je premješteno sa posla, a preko 130 ljudi  je kažnjeno na različite načine. Zašto? Zato što misle svojim glavama. I, šta nam vrijedi Zakon o javnom okupljanju ili Ustav ako se ne poštuju – ističe Stanivuković. On dodaje da su zakoni u Srpskoj dobri i da su dobro napisani, ali da se u praksi ne sprovode.

U NSRS trenutno je u toku rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, a osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona jeste njegovo usklađivanje sa novim Zakonom o radu koji je opšti propis u ovoj oblasti.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović naglasio je poslanicima da je ovaj zakon bilo neophodno uskladiti sa Zakonom o radu koji više ne poznaje pojam “većinski reprezentativni” sindikat i “većinsko” udruženje poslodavaca.
On je istakao da su ovim zakonom, između ostalog, propisani uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske.
Milunovićć je istakao da novi Zakon o radu definiše sindikalno organizovanje na nivou područja, oblasti ili grane, dok je raniji poznavao sindikalno i poslodavačko organizovanje samo na nivou grane i djelatnosti.
U obrazloženju ovog zakona se navodi da je bilo potrebno uskladiti odredbe Zakona o štrajku sa novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je kontinuirano razvlašćivanje Republike Srpske moralo rezultirati trenutnom …

Šef kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Maksim Skoko izjavio je da Socijalisti očekuju da će SNSD i DNS …

Rješavanje aktuelnih pitanja u oblasti migracija te saradnja Bosne i Hercegovine sa evropskim bezbjedonosnim agencijama bile su teme današnjeg …

Ova “godišnjica” nije jedina kada je u pitanju neformiranje vlasti u BiH. Špirićeva era je bila još duža. – Ne bih se …

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da ima informacije da Srbija treba već do kraja godine da završi …

U najdugovječnijoj koaliciji u Republici Srpskoj, koja traje već 20 godina, odnosi SNSD i DNS bili su uvijek zasnovani isključivo na interesima, …

Let’s block ads! (Why?)