Home Vijesti STANIVUKOVIĆ CIJEPA LOKALNE KOALICIJE Prekidaju li PDP i SNSD saradnju na lokalu

STANIVUKOVIĆ CIJEPA LOKALNE KOALICIJE Prekidaju li PDP i SNSD saradnju na lokalu

0

Koalicija SNSD i PDP u nekoliko opština i gradova dovedena je u pitanje, nakon što se u PDP pojavila inicijativa da ove dvije stranke prekinu svaki vid saradnje u svim lokalnim zajednicama.
Iako žestoki protivnici na republičkom nivou i većini lokalnih zajednica, PDP i SNSD su u koaliciji u Rogatici, Tesliću, Brčkom, Srebrenici, a takođe sarađuju i u Prijedoru.
Sva ova saradnja dovedena je u pitanje nakon što je funkcioner i narodni poslanik PDP, Draško Stanivuković, zatražio da PDP prekine svaki vid saradnje sa SNSD, jer kako kaže, PDP, nigdje ne smije da bude satelit SNSD.
– Želim da PDP bude vodeća stranka, a ako hoćemo da budemo takvi onda ne smijemo da budemo sateliti SNSD i ne smijemo podržavati politiku koja je opustošila ovu zemlju – rekao je Stanivuković, naglašavajući da je to njegov lični stav i njegov prijedlog rukovodstvu PDP.
Dodaje da je takavog mišljnja i 99,9 odsto gradskog odbora PDP u Banjaluci, te da je demokratski da postoje i oni koji misle drugačije.
Foto: Goran Šurlan/RAS SRbija
Na pitanje da li se ova inicijativa kosi sa izbornom voljom građana, odgovara da su odbori SNSD vazali Milorada Dodika.
–  Ako posmatramo iz ugla izborne volje građana, onda jeste logično da PDP i SNSD sarađuju tamo gdje su građani tako odlučili. Ali, s druge strane, imamo vođu koji kaže „ako neko pokuša nešto uraditi mimo mene imaće problema“. To govori da je svaki OO i GO vazali i sluge gospodina Dodika i te politike protiv koje smo mi – rekao je Stanivuković.
– Svaki čovjek iz bilo kojeg grada ili opštine mora biti poslušnik gospodina Dodika, mora doći na kontramiting i aplaudirati govornicima. Vjerujem da se pola ljudi u SNSD stidi janjećeg i prasećeg fonda, ali mora da sluša. Zbog toga je takav moj stav – dodao je on.
Na pitanje da li cijeli PDP dijeli Stanivukovićev stav nismo uspjeli dobiti konkretan odgovor. Generalni sekretar PDP Milko Grmuša kaže da se razgovori u tom pravcu već vode.
– Svi u rukovodstvu PDP su maksimalno posvećeni realizaciji naših najvažnijih zadataka određenih Programom obnove i Deklaraciji o političkim prioritetima PDP 2019-2039. U tom smislu, predsjednik Borenović, kolega Stanivuković i svi ostali članovi Predsjedništva PDP traže najbolja rješenja za konačno upostavljanje vladavine prava u Republici Srpskoj i BiH – objasnio je Grmuša.
Foto: Nova ideja
Dodaje da se, kad je riječ o političkim odnosima u Republici Srpskoj, svi zajedno posvećeni izgradnji snažnog narodnjačkog političkog bloka.
Pročitajte još:“ZNAMO ŠTA NAS ČEKA” Stanivuković traži PREKID SARADNJE SA SNSD na lokalnim nivoima
– Razgovori u tom pravcu se već vode, a najvažnije od svega jeste da naša zemlja dobije snažnu političku i ideološku alternativu onim politikama koje su nas dovele do otužnih rezultata u ekonomskom, demografskom i vrijednosnom smislu – rekao je on.
Iz PDP dodaju da su opozicija i na nivou BiH, gdje su odbili saradnju sa SNSD kada im je o ponuđeno, te da PDP i SNSD ne sarađuju u 95 odsto lokalnih zajednica u RS.
Bursać: Još jedna ishitrena izjava

Sa druge strane, u SNSD smatraju da ova inicijativa neće proći, te da to uopšte nije stav PDP. Predsjednik GO SNSD Prijedor, Saša Bursać, kaže da se ne isplati klati bika zbog kile mesa.
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
– To nije inicijativa PDP, nego Draška Stanivukovića, koji bi da napravi „pakt sa crnim đavolom“ da bude gradonačelnik Banjaluke. Treba se okrenuti interesu lokalnih zajednica i vidjeti kako i gdje ljud mogu da sarađuju na lokalu – smatra on.
Naglašava da SNSD u Prijedoru dobro sarađuje s PDP, kao i Kostajnica i još nekoliko opština u Republici Srspkoj.
– Mislim da je to samo još jedna od ishitrenih izjava Stanivukovića. Zašto bi prekidali saradnju jer je to palo na pamet Stanivukoviću? Njemu su mnoge nesuvisle stvari pale na pamet, tako da mislim da je to još jedna od njih i ništa više – zaključio je Bursać.
Svijet ne bi opstao bez saradnje
Direktor Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine, Drago Vuković, smatra da je ova inicijativa potpuno atipična u smislu moderne politike.
– Bilo kakvi oblici saradnje sa neistomišljenicima su neminovni u višepartijskom sistemu. Vlast bi uvijek trebala da se formira prema izbornim rezultatima. Dakle, kako su građani glasali tako oni koji su izabrani imaju obavezu da se dogovaraju. To je osnovno pravilo demokratije – objasnio je Vuković.
Foto: BNTV/RAS Srbija
Mišljenja je da su ovdje u pitanju suprotstavljeni stavovi političkih partija i jedna opšta nepodnošljivost njihovih lidera.
– Imamo situaciju da u nekim opštinama politički lider kaže „ako ne glasate za nas, kad dođemo na vlast znaćemo ko nije glasao pa nećemo pomoći“. Takođe, imamo u Srpskoj neke opštine u kojima je vlast drugačija od entitetske i onda se oni kažnjavaju tako što nema ulaganja i investicija. To su jako loše stvari, to je iživljavanje nekih starih modela politike – smatra Vuković.
Dodaje da je apsloutni protivnik teze da ne treba sarađivati.
– Svijet ne bi mogao da opstane ukoliko nema nikakve saradnje s protivnikom. Žao mi je što je politička scena u RS toliko podijeljenja, ali ta saradnje mora da postoji, upravo zbog građana – zaključio je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Sastanak je zakazan …
VIŠE

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je jasno da je zločin nad srpskim narodom u Skelanima …
VIŠE

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas u Banjaluci da će Srpska pravno i na svaki način zaštititi …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da je potrebno ispoštovati postojeći dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, …
VIŠE

Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić rekao je da je Sud BiH odbio da potvrdi optužnicu koju je, smatra …
VIŠE

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uputio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku čestitku povodom božićnih i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)