Home Biznis Štada Grupa: Rast prodaje i povećanje prihoda u 2021. godini

Štada Grupa: Rast prodaje i povećanje prihoda u 2021. godini

0

22.03.2022. / 13:56

BANJALUKA – “Štada grupa”, u okviru koje posluje “Hemofarm”, u 2021. godini prijavila je rast prodaje od osam odsto na 3,25 milijardi evra.

FOTO: Stada

Prijavljeno je i povećanje profita od 37 odsto, u vidu dobiti prije kamate, poreza i amortizacije, na 776,5 miliona evra, saopšteno je iz “Hemofarma”.

Sve tri strateške grupe proizvoda /farmaceutski specijaliteti, zdravstveni proizvodi široke potrošnje i generički lijekovi/ doprinijeli su rastu prodaje koji se posebno ubrzao u drugoj polovini godine usljed oporavka potražnje na tržištu, istaknuto je u saopštenju.

Uz sve širi portfolio koji uključuje terapije za liječenje Parkinsonove bolesti i biosimilare, “Štada” je finansijski gledano četvrta u Evropi kako u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, tako i generičkih lijekova.

“Štada” je prošle godine uspjela da ojača ovu poziciju, nadmašivši i ukupno tržište i svojih pet najvećih konkurenata u segmentu lijekova koji se izdaju bez recepta. Na evropskim tržištima je ostvarila rast prodaje od 12 odsto, uključujući organski rast od sedam odsto bez akvizicija, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor “Štade” Peter Goldšmit istakao je da je ponosan i zahvalan što je 12.500 zaposlenih ove kompanije širom svijeta neumorno radilo sa partnerima iz lanca snabdijevanja kako bi obezbijedili da lijekovi dođu do pacijenata.

Zahvaljujući rastu iznad tržišnog prosjeka, `Štada` je bila u mogućnosti da generiše gotovinu neophodnu za nastavak investiranja u naše ljude i portfolio“, naglasio je Goldšmit.

On je naveo i da uzimanje pod licencu skoro 100 dodatnih proizvoda u razvoju tokom 2021. godine svjedoči o “Štadinoj” poziciji pouzdanog partnera, te istakao da očekuje dalji uspjeh kompanije i snažan doprinos globalnom zdravstvu u 2022. godini.   Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)