Home Vijesti ŠTA SRBIJU ČEKA U PREGOVORIMA S KURTIJEM Četiri izjave koje pokazuju da...

ŠTA SRBIJU ČEKA U PREGOVORIMA S KURTIJEM Četiri izjave koje pokazuju da SPUŠTA LOPTU

0

Prvi kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavama o Srpskoj listi, ukidanju taksi, dijalogu sa Beogradom i demarkaciji i dalje nastupa više kao lider opozicije nego kao budući mandatar vlade, ali polako i popušta, ocjenjuju kako srpski tako i albanski analitičari.
Kurti je u intervjuu na N1 televiziji opet izneo niz kontradiktornih stavova kako u odnosu na Ustav Kosova, tako i u odnosu na njegovo dosadašnje političko djelovanje. Međutim, nagovestio je da je i spreman na kompromis. No, krenimo redom.
Ministar iz Srpske liste
U odnosu na prvi nastup nakon izbora, kada je rekao da Srpska lista neće biti u novoj vladi, Kurti je sada malo omekšao pošto je naglasio da će Srpska lista imati po ustavu jednog ministra u vladi, ali da će biti u opoziciji.
– Poštovaću ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gdje neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost – rekao je Kurti i dodao da predstavnike Srpske liste neće “ekskomunicirati u skupštini i da su oni poslanici”.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da bi takav potez bio donekle paradoks.
– Ako Srpska lista daje ministra, to automatski bi trebalo da znači da je dio vladajuće koalicije. Srpska lista je do sada bila dio svake vlade pa i vlade Ramuša Haradinaja. Vidjećemo kakav će stav Srpska lista imati ako Kurti zaista ostane pri takvoj odluci o novoj vladi. U svakom slučaju, Kurti je već sad spustio malo loptu – komentariše za Blic Popov.
Direktor Instituta za međuetničke odnose Fatmir Šeholi podvlači da Kurti i ako bude premijer ne može da odlučuje da li će Srpska lista biti opozicija.
– Kurti ima političko pravo kada kaže da neće potpisati koaliciju sa Srpskom listom jer ga na to ne obavezuje ustav, ali ministar iz srpske zajednice u ovim okolnostima nakon konačnih izbora ne može biti niko drugi nego osoba koju predlaže Srpska lista. S druge strane, Kurti će imati veliku potrebu za glasovima Srpske liste jer u skupštini neće moći da se usvajaju zakoni ili ugovori za koje po ustavu Kosova je potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika. Zato mislim da Kurti i dalje govori jezikom opozicije, a ne mandatara vlade Kosova – ocjenjuje za Blic Šeholi.
Ukidanje taksa, ali i reciprocitet
Kada je riječ o ukidanju taksa na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, Kurti je rekao da je potrebno prvo odrediti reciprocitet odnosno da Srbija prvo učini nešto na nekom drugom polju pa tek onda ukinuti takse.
– Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom – podvukao je Kurti i dodao da će Kosovo zamjeniti takse reciprocitetom.
Popov ističe da se postavlja pitanje šta Kurti podrazumeva pod reciprocitetom.
– Ta izjava je vjerovatno Kurtiju alibi da ukine takse i da se opravda pred tamošnjom javnošču zašto je i kako to učinio. Nejasno je šta on smatra reciprocitetom. Prvo je rekao da pod reciprocitetom smatra razmjenu robe odnosno da bi Srbija trebalo da ukine ograničenje uvoza robe sa Kosova koje zapravo i nema. Da bi, zatim, izjavio da reciprocitet podrazumeva da bi Srbija trebalo da prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova – kaže Popov.

Šeholi ima slično mišljenje.
– Riječ “reciprocitet” koju koristi Kurti je savjet koji dobija od zemalja Kvinte kako bi lakše našao način da ukine takse. Kurti će zahtjevati od Srbije da se plati ratna odšteta, da se vrate svi civilni registri građana, fond za penzionere – naglašava Šeholi.
Ulazak u pregovore
Kurti je rekao da Beograd i Priština treba da razgovaraju u Briselu, a da će on učestvovati u dijalogu kao budući premijer.
– Imaću svoj tim na dva nivoa. Prvi će biti političko predstavništvo gdje će biti i oni iz opozicije, i drugi tim eksperata jer će biti raznih aspekata budućeg sporazuma. To će pomoći da se prebacimo iz ambicija i apetita za teritorije jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice – istakao je Kurti i dodao da “nema pomirenja bez povjerenja”.
Popov ističe da su za povjerenje potrebne decenije i da uspjeh dijaloga zavisi od SAD i EU.
– Vidjećemo kakva će biti koordinacija SAD i EU u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine i hoće li Rusija zatraži svoju ulogu u tome – smatra Popov.
Šeholi tvrdi da Kurti pokušava da nekako stvori povjerenje, prije svega, kod kosovskih Srba, a onda i u Srbiji.
– Kurti ne vjeruje ovoj političkoj garnituri u Srbiji i time šalje poruku da nema poverenje, a ako nema povjerenja, onda nema ni pomirenja – ocjenjuje Šeholi.
Razgraničenje ili demarkacija
Prvi favorit za premijera Kosova naveo je da je razgraničenje za njega rasistički koncept koji ne prihvata, dok je demarkacija nešto potpuno drugo.
– Uvijek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da, ali ne razmjena teritorija jer ona vodi novim konfliktima – rekao je Kurti.
Popov podsjeća da je Kurti dok je bio u opoziciji vodio demonstracije protiv demarkacije sa Crnom Gorom.
– Vjerovatno Kurti pod demarkacijom podrazumeva utvrđivanje granične linije koja bi se oslanjala na sadašnju administrativnu liniju – kaže Popov.
Šeholi tvrdi da Kurti nije za razmjenu teritorija.
– Pod demarkacijom on podrazumeva granice od 1974, što znači da nije za razmjenu teritorija – tvrdi Šeholi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

„Borim se za interese Republike Srpske“, „napadaju me jer se protivim prenosu nadležnosti“, „podmeću mi jer sam iz RS“ – ovo su …
VIŠE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras u Milićima da je sa rukovodstvom Unije udruženja poslodavaca Srpske i privrednicima …
VIŠE

Presjednik SDA Bakir Izetbegović samtra neosnovanom izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH tempirana bomba zbog povratka …
VIŠE

Gradonačelnik kosovske opštine Glogovac Ramiz Ladrovci, koji je bio jedan od osnivača terorističke OVK, dobio je poziv Specijalnog tužilaštva u …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Ženevi da je za Srbiju veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, …
VIŠE

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nagovijestio je da Savjet ministara BiH naredne sedmice neće razmatrati Nacrt ANP, iako je ova tačka …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)