Home Vijesti Šta smo vidjeli na MITINGU I KONTRAMITINGU: Zloupotreba boraca kao odgovor na...

Šta smo vidjeli na MITINGU I KONTRAMITINGU: Zloupotreba boraca kao odgovor na ŠOU OPOZICIJE

0

Poistovjećivanje kritika upućenih funkcionerima sa napadom na Republiku Srpsku, zahtjevi da ti pojedinci odu s vlasti, kao i podjela boračke populacije na pristalice vlasti i opozicije.
To su bili neki od ključnih momenata skupova koji su u červtak naveče održani u Banjaluci – opozicija je tražila smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača zbog šamaranja poslanika PDP Draška Stanivukovića, ali su Lukačevi saborci na drugom skupu poručili da „ne daju komandanta“ i da je napad na njega zapravo smišljen napad na celi MUP i RS.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Kompletno političko rukovodstvo RS prisustvom je podržalo skup „Za Republiku Srpsku“, ali je zanimljivo da se niko od njih nije obratio okupljenim građanima.
Zato su govorili ratni komandanti i predstavnici nevladinih organizacija, koji su poručili da su se borili za institucije Srpske koje je opozicija napala, te da su dužni da ih brane.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Posebno zanimljiva pojava na skupu vlasti bio je predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” Petar Cvijetinović, jedan od organizatora skupa.
Cvijetinović, alijas Pero Maljutka, javnosti je poznatiji kao prevarant osuđivan u Srpskoj i Srbiji.
Od 2006. pa na ovamo lažno se predstavljao ka Milorad Dodik i tadašnji ministar Rajlo Ubiparip, te od lakovjernih biznismena u RS, Hrvatskoj i Srbiji izvlačio novac.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Poslanik SNSD Ilija Tamindžija smatra da je ključna poruka skupa „Za Republiku Srpsku“ to da je Srpska svetinja.
– To je tako u glavama većine ljudi. Opozicija je htjela da ispolitizuje stvar zbog situacije u NSRS. Naravno da ne opravdavam postupke ministra, ali ne mogu ni oni da opravdaju postupke svojih poslanika koji su pravili nerede po skupštinskoj sali i ponašali se mimo poslovnika, koji je usvojen praktično konsenzusom. Naravno, za to je najodgovornije skupštinsko rukovodstvo na čiji nerad stalno apelujem – kaže Tamindžija za Srpskainfo.
Istovremeno, poslanik SDS Nedeljko Glamočak nagašava da opozicija postoji da ukaže na slabosti vlasti određenim mjerama uključujući i proteste, ali da je paradokasalno da vlast organizuje protest protiv opozicije.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaNedeljko Glamočak
– I kod nas je bilo pripadnika boraca koji takođe nose nazive kao što su ratni veterani i udruženja boraca, vojnih starješina. Ali, oni nisu na budžetu, nisu priznati kao udruženja od javnog interesa. Oni koji su govorili na skupu vlasti su uglavnom boračka udruženja koja su nakačena na budžet i to je njihov motiv za podršku. To su ljudi koji su dugo uz vlast ili su se u vlasti dobro snašli. Jedini pravi predstavnik boraca u RS je Boračka organizacija koja se nije pojavila ni na jednom skupu i mislim da je to korektno – kaže Glamočak za Srpskainfo.
Redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković smatra da su i miting opozicije i kontramiting podrške vlasti, izraz političkog stanja poznatog kao populizam iz koga hitno moramo da izađemo tako što ćemo imati moralnu politiku i jake institucije.
Pročitajte još:PROTEST OPOZICIJE Stanivuković: Neka vide koliko nas je koji VOLIMO SRPSKU (FOTO, VIDEO)SKUP PODRŠKE VLASTI Saborci: Nećemo dozvoliti kaljanje ugleda Srpske i Lukača (VIDEO, FOTO)ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI Prevarant Pero Maljutka govorio na skupu „Za Republiku Srpsku“

Govoreći o načinu političke borbe koji primjenuje opozicija, Vuković kaže da nije siguran da su time išta postigli.
– U parlamentu, to nije kasična, nego rijaliti opozicija. U tom smislu, oni to dobro rade, ali mislim da tako ne mogu doći do suštinskih rezultata. Samo su izbori suštinski rezultat – smatra Vuković.
On naglašava da ovaj put, ipak, imamo novu društevenu pojavu, a to je da skoro svaki miting opozicije prati kontramiting vlasti.
Vuković kaže da se nigdje u svijetu vlast ne brani na takav način, izuzev u kriznim situacijama kada je ugrožen sistem, uoči ratova, kada je ozbiljno ugrožen državni suverenitet.
Foto: BN/RAS/SrbijaDrago Vuković
– Miting vlasti je veoma vješto pripremljen i upakovan. Tamo su bili borci, političari nisu govorili, to liči na neku odbranu sistema, na odbranu nekih univerzalnih vrijednosti. Mislim da se tu djelimično radi o zloupotrebi osnovnih vrijednosti, patriotizma, boraca. I na mitingu opozicije je bilo boraca, ne može se reći da su oni samo uz vlast, iako kod građana to može da ostavi neke manipulativne utiske. Protiv sam te vrste upotrebe građana, bez obzira da li to radi vlast ili opozicija. Ne može se vlast braniti populizmom, zuzev u pomenutim kriznim situacijama. Vlast se brani kvalitetnim rješenjima, zakonima, poštenom vladavinom, bez kriminala, korupcije. Sjećate se kada je ranije na mitingu opozicije bila Sonja Karadžič – Jovičević, ćerka Radovana Karadžića, a na kontramitingu vlasti sin Ratka Mladića, što je simbolično bilo važno. Ta dva mitinga su bila suprotstavljena preko njih. I ovdje ima te vrste simbiličke suprotstavljenosti – zaključuje Vuković.
Niko ne može da se poredi sa državom
Govoreći o poistovjećivanju nosilaca vlasti u Srpskoj sa institucijama pa čak i sa Republikom, Vuković podsjeća da smo u istoriji uvijek napad na visokopozicioniranu ličnost poistovjećivali sa državom.
– To olako poistovjećivanje je loš indikator stanja u društvu. Niko ne može da se poredi sa državom i sa institucijama. Naravno, ministar jeste čovjek koji predstavlja instituciju, ali se iza nje ne može skrivati. Ministar nije trebalo da se onako ponaša u NS RS, iako je cilj opozicije bila provokacija. Takođe, iznenadilo me je i ponašanje premijera Viškovića. Poslanici su poseban profil političara, njima je gotovo sve dozvoljeno. Oni su tamo da pričaju, galame, a ministri i predstavnici vlasti ne mogu da uđu u tu vrstu konflikta sa poslanicima – zaključuje Vuković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Opozicione partije ne miruju ni u ovo snježno pretpraznično vrijeme. Za sutra najavljuju novi performans: opozicionari iz PDP i SDS će nam u …
VIŠE

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Kostadin Vasić rekao je danas u Zvorniku da je ova stranka protiv …
VIŠE

Elmedin Konaković (Narod i pravda) smijenjen je sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a na njegovo mjesto imenovan je Mirza …
VIŠE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da se broj migranata u BiH u posljednje dvije godine drastično povećava i da će to morati da bude …
VIŠE

Na skupu „Za Republiku Srpsku“, koji je u četvrtak održan u Banjaluci, govorili su ratni komandanti i predstavnici nevladinih organizacija, ali …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je integrativni faktor, a to su pokazali i prijemi povodom Dana Republike Srpske u protekla dva …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)