Home Vijesti ŠTA SADRŽI FRANCUSKA STRATEGIJA PROŠIRENJA EU? Makronovim prijedlogom Kosovo se rješava na...

ŠTA SADRŽI FRANCUSKA STRATEGIJA PROŠIRENJA EU? Makronovim prijedlogom Kosovo se rješava na kraju

0

Pristup zemalja kandidata članstvu u EU trebalo bi da se uskoro, na osnovu predloga Francuske, drastično promijeni, a među novinama je i grupisanje dosadašnjih 35 poglavlja u sedam gradualnih paketa, prema kojem bi se u slučaju Srbije poglavlje o Kosovu našlo na samom kraju, pišu Večernje novosti.
Kako piše beogradski dnevnik, na osnovu nezvaničnog dokumenta u koji je imao uvid, članstvo bi se prema pomenutim izmjenama sticalo postepeno u sedam faza, a ne po poglavljima kako je to bilo tumačeno prethodnih dana.
Pariz predlaže da u prvu grupu uđu poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i njih bi trebalo, kao i do sada, ispunjavati čitavim tokom pristupnog procesa.
Foto: RAS Srbija
Poglavlje 35, koje se odnosi na ostala pitanja, a u slučaju Srbije na KiM, ušlo bi tek u posljednju, sedmu grupu, a rješavalo bi se neposredno prije samog punopravnog članstva, navode Novosti.
Stadijum dva obuhvatao bi poglavlja 14,15, 21, 22, 25, 26 i 27, a odnosi se na obrazovanje, istraživanje, mlade, kulturu, sport, okolinu, transport, telekomunikacije i energiju.

Čim bi se navedena poglavlja otvorila i zatvorila kandidati bi, na primjer, mogli da koriste evropske programe kao što su Erazmus plus, Horizon i Lajf plus i da imaju konkretne koristi i prije punopravnog članstva u evropskom istraživačkom prostoru i transevropskim mrežama.
U trećoj grupi su poglavlja 5, 7, 8, 19, 20 i 28, koja se tiču zapošljavanja, socijalne politike, zdravstva, zaštite potrošača i konkurentnosti.
U četvroj etapi su ekonomski i finansijski poslovi s oblastima 4, 9, 16, 17, 18 i 32, a u petoj unutrašnje tržiste, poljoprivreda i ribolov s poglavljima 1, 2, 3, 6, 10, 11, 12, 13 i 29.
Faza šest obuhvata spoljne poslove s oblastima 30 i 31, kada će Srbija morati da uskladi, između ostalog, njene odnose sa Rusijom.
Faza sedam odnosi se na poglavlja 33, 34 i 35.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Zbog problema u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama, mi se svakodnevno, kao u školi, borimo s najgorim đacima.” Igor Radojičić, …
VIŠE

Švedsko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo da njegova pisma budu prevedana na engeski jezik prije nego što budu uručena kralju. Željko …
VIŠE

Pokrenuo humanitarnu akciju u kojoj je prikupljen novac za krov na kući porodice Lakić. Goran Gajić, privrednik iz …
VIŠE

Nedavna izjava predsjednika novoformirane stranke PDP 1999 Siniše Đorđevića kako bi ova partija mogla dobiti poslanika u Narodnoj skupštini …
VIŠE

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je večeras da je u rukama lidera SDS i PDP Mirka Šarovića i Branislava Borenovića opasna stvar za …
VIŠE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Mostaru da očekuje da će u idućoj sedmici biti formirane parlamentarne komisije u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)