Home Vijesti ŠTA RADOVIĆ ZAMJERA DODIKOVOJ STRANCI Iza kulisa prelomne sjednice u DNS

ŠTA RADOVIĆ ZAMJERA DODIKOVOJ STRANCI Iza kulisa prelomne sjednice u DNS

0

Predsjedništvo DNS, nezadovoljno odnosom Dodikove stranke, odlučilo je da “zaustavi djelovanje u koaliciji sa SNSD”. Dogodilo se to u subotu na sjednici Predsjedništva stranke iza zatvorenih vrata. Iako su od prelomnog sastanka prošla već dva dana, a iz vrha SNSD su u međuvremenu stigle pomirljive poruke, politička bura još se ne stišava.
Glavna tema brojnih spekulacija je ko je od čelnika DNS na subotnjem sastanku bio najglasniji u zahtjevima da se raskrsti sa Dodikovom strankom, a ko se zalagao za politiku odškrinutih vrata. Nakon sastanka je, naime, izdato saopštenje za javnost, a potom je zavladala prava zavjera ćutanja. Kako su za Srpskainfo potvrdili i generalni sekretar DNS Dragutin Rodić i još neki visoki funkcioneri, u stranci je dogovoreno da niko ne daje izjave.
Izvori Srpskainfo, bliski vrhu DNS, međutim, navode da se potpredsjednik DNS Milan Radović zalagao za to da DNS istupi iz vladajuće koalicije i započne pregovore s predstavnicima SDS i PDP.
– U jednom trenutku je čak rekao da je „SNSD uništio Srpsku“ – navodi naš sagovornik.
Radović, međutim, tvrdi da su sve to “ortodoksne laži” i zahtijeva da mu novinari Srpskainfo otkriju svoje izvore.
Kako saznajemo, još neki članovi Predsjedništva tražili su da DNS odmah i neopozivo izađe iz vladajuće koalicije i ode u opoziciju, a povod za ovakvu reakciju bila je, kako navode, smjena kadrova DNS u Prijedoru, koji je tvrđava Pavićeve stranke.
– Potpredsjednik stranke Darko Banjac je bio najglasniji u tim zahtjevima – kaže sagovornik Srpskainfo blizak vrhu stranke.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Još jedan funkcioner DNS, upućen u stranačka zbivanja, naročito u Prijedoru, potvrđuje da je u pozadini svega borba za pozicije i da su stvorena dva jaka tabora unutar stranke: u jednom su oni koji su dobili pozicije i koje se čvrsto drže saveza sa SNSD, jer ih Dodikova stranka, ako im se zamjere, može potezom pera oduvati iz fotelja. U drugom taboru su oni koji nisu dobili pozicije, ili bar nisu dobili ono čemu su se nadali prije izbora, a naročito nakon izbora, na kojima je, paradoksalno, DNS ostvario najbolji rezultat u istoriji stranke, a iz toga ostvario najmanju dobit za 20 godina, koliko traje koalicija sa SNSD.
Pročitajte još:ZAVJERA ĆUTANJA U DNS “Kocka je bačena, sad se čeka Dodikov potez”“DODIK SE NEĆE USUDITI DA PUSTI DNS NIZ VODU” Antić o krizi u vladajućoj koalicijiŠTA JE LIDER DNS PISAO DODIKU? “Razočarani smo, ubuduće SVE ODLUKE DONOSIMO SAMI”

– Pojedini funkcioneri žele da preuzmu čelnu poziciju, jer procjenjuju da je politička karijera Marka Pavića na zalasku. Među njima su Milan Radović, Đorđe Popović iz Bijeljine, a možda i Darko Banjac, koji za sada bitku posmatra iz prikrajka – tvrdi izvor Srpskainfo i dodaje da neki ljudi misle da svako ko ima para može da se bavi politikom.
Pavić je, međutim, pokazao da itekako vlada situacijom, pa je Predsjedništvo stranke usmjerio tako da ozbiljno priprijete odlaskom iz koalicije, ali da ipak ostave odškrinuta vrata za razgovore i nagodbu sa SNSD. Nakon toga, svi ostali funkcioneri su zaćutali, a Pavić je Dodiku poslao pismo u kojem mu je „izgovorio svašta“, ali ipak ne toliko žestoko da bi izazvao prekid odnosa. Uz to se, naravno, pobrinuo da tekst pisma „procuri“ u javnost.
Uslijedile su reakcije, a najviše pažnje su izazvale riječi predsjednika SDS Mirka Šarovića.
– Dodik i njegova stranka polako grickaju DNS, kroz uzimanje pozicija na lokalnom i na republičkom nivou, prijeteći da ga na kraju odbace kao praznu ljušturu – rekao je Šarović za federalne medije.
Ipak, analitičari ocjenjuju da je Pavić dobro procijenio da bi bezuslovni odlazak u opoziciju, mada je „iznuđen potez“, u ovom trenutku bio i veliki rizik za „kadrovsku“ stranku poput DNS.
Tanja Topić podsjeća da je DNS, još od prošlih izbora, kada je počeo Dodikov obračun sa „mangupima“u Pavićevoj stranci, kako kaže, „dobio puno javnih šamara od SNSD“, ali da su DNS-ovci „uvijek okretali drugi obraz i kalkulisali, da ne izgube pozicije u vlasti“.
Analitičari takođe procjenjuju da će se SNSD i DNS na kraju ipak nagoditi, kao i mnogo puta do sada, jer je to u obostranom interesu, pogotovo pred lokalne izbore.
Naši izvori iz DNS, međutim, tvrde da se ništa neće raspetljati u narednih nekoliko dana, jer Marko Pavić odlazi na operaciju, pa će razgovori sa SNSD i Dodikom uslijediti tek za dvije, možda i tri sedmice, a do tada će se situacija ohladiti i razbistriti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je večeras u Beogradu da Srpska planira razvoj energetskog sektora kroz nove …

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom …

To što godinu dana od održavanja opštih izbora u BiH još nije formiran Savjet ministara pokazuje samo jedno – da je BiH nefunkcionalna i …

Iako je danas tačno godinu dana otkako su građani Bosne i Hercegovine izašli na izbore i birali svoje favorite među političkim partijama, vlast …

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je Srpskoj listi pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, …

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je, na godišnjicu održavanja izbora u BiH, istakao hitnu potrebu da se formira vlast na svim nivoima, a …

Let’s block ads! (Why?)