Home Biznis Šta je Višković rekao na suđenju Džombiću

Šta je Višković rekao na suđenju Džombiću

0

18.10.2022. / 14:23

BANJALUKA – Svjedočenjem Radovana Viškovića premijera Republike Srpske, Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika i Mile Matića, predsjednika Uprave „Alumine“ danas je u banjalučkom Okružnom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću optuženom za zloupotrebu službenog položaja u slučaju nezakonitog odobravanja kredita od 19,4 miliona KM firmi „Energolinija“ iz Zvornika.

Foto: Nezavisne novine/ Screenshot

Odmah mi je bilo jasno da kredit IRB RS nije utrošen namjenski, jer je bio završen samo jedan kotao, ali ne i drugi koji je završila „Alumina“, izjavio je svjedok Mile Matić, predsjednik Uprave „Alumine“.

On je odgovarajući na pitanja republičkog javnog tužioca Radenka Jankovića istakao da je nenamjensko trošenje sredstava iz višemilionskog kredita utvrdila i kontrola iz IRB-a.

Isplaćeno je oko 6 miliona maraka, ali je isplata prestala nakon što je „Alumina“ tužila i dobila IRB.

„Dokazali smo na sudu da je jemac, odnosno „Alumina“ bila prevarena“, naveo je Matić.

Dodao je da je „Alumina“ imala namjeru da preuzme sva dugovanja koja je imala „Energolinija“.

„Nije mi poznato zašto su propali pregovori sa Vladom Srpske“, izjavio je Matić dodavši kako je „Alumina“ mogla vraćati kompletan iznos kredita.

Predsjednik Uprave „Alumine“ istakao je da su bivši vlasnici iz Litvanije ostali dužni ovoj zvorničkoj firmi više od 122 miliona maraka.

Odgovarajući na pitanja odbrane čiji je bio svjedok, Matić je istakao da je rekonstrukcija „Energolinije“ bila smislena, da bi fabrika za koju je vezano više od 1.000 kooperanata mogla preživjeti.

O pozitivnim aspektima kreditiranja „Energolinije“ svjedočili su Višković i Stevanović.

Aktuelni premijer Srpske Višković, odgovarajući na pitanja odbrane, podsjetio je da je 2012. godine bio izvršni direktor Sektora za saobraćaj u firmi „Boksit“ iz Milića koja je bila, a i danas je u neraskidivim poslovnim vezama sa „Aluminom“.

Višković je rekao da su bivši vlasnici Litvanci iz samo njima znanih razloga podijelili „Birač“ na nekoliko firmi koje ne mogu funkcionisati jedna bez druge.

„Poznato mi je plasiranje kredita IRB-a firmi „Energolinija“. U to vrijeme postojala je ozbiljna prijetnja da cijela fabrika stane sa radom zbog visoke cijene gasa, a izgradnja vertikalnih peći na ugalj spasila je kompaniju „Birač“. U kompaniji je tada bilo zaposleno nešto manje od 1.500 radnika sa stotinama drugih uvezanih firmi i hiljadama radnika i članova njihovih porodica. „Alumina“ je danas najveće strateško preduzeće u Srpskoj koje ima najveći izvoz u BiH“, objasnio je Višković dodavši kako je menadžment „Alumine“ svojim znanjem sačuvao firmu od propadanja.

Odgovarajući na pitanja republičkog javnog tužioca Radenka Jankovića, predsjednik Vlade RS je potvrdio da je „Alumina“ vraćala kredit „Energolinije“ do 2017. godine kada je otvoren stečaj.

Janković: Znate li ko će sada vratiti kredit?

Višković: Ne znam.

Janković: Znači ostaće nevraćen?

Višković: Nisam siguran.

Milioni za gas

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović takođe je svjedočio na poziv optuženog Džombića.

Stevanović se prisjetio kritičnog perioda uočio odobravanja spornog kredita „Energoliniji“ rekavši kako su mjesečne fakture za gas iznosile oko 7 miliona.

„Inženjeri „Alumine“ su izračunali da bi rekonstrukcija peći na ugalj smanjila mjesečne troškove za oko tri i po miliona maraka“, rekao je Stevanović dodavši kako je zbog svega pisao pismo Vladi Republike Srpske tražeći podršku.

Odgovarajući na pitanja tužioca Jankovića, gradonačelnik Zvornika je rekao da ne zna kakva je bila finansijska situacija u firmi „Energolinija“.

Janković: Da li znate da li je čitav kredit upotrebljen za investiticiju?

Stevanović: Ne znam, vjerovatno jeste.

Džombića optužnica Tužilaštva Republike Srpske tereti da je zloupotrebu službenog položaja izvršio na način da je tokom 2012. godine tada prezaduženoj firmi “Energolinija” iz Zvornika omogućio dobijanje kredita od IRB RS u iznosu od 19,4 miliona KM koji nikada nije vraćen.

„Nakon što je 10. novembra 2011. godine kreditni odbor IRB Republike Srpske donio odluku kojom se odbija zahtjev za kredit „Energoliniji“ d.o.o. Zvornik zbog prezaduženosti i obaveza u iznosu od 35 miliona KM, optuženi je pozvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića i rekao mu da zahtjev za kredit treba odobriti. Pavlović je to odbio i podnio je ostavku. Novi zahtjev za odobravanje kredita “Energolinija” je dostavila 18. januara 2012. godine, a optuženi Džombić je zatražio da se on ponovo obradi“, navodi se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo smatra da je Džombić bio svjestan da “Energolinija” neće moći vraćati kredit.

Od ukupnog iznosa kredita, 10, 6 miliona KM upotrebljeno je za investicije, dok je ostatak novca različitim transakcijama izvučen iz BiH, odnosno RS. Srpskainfo

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)