Home Politika Šta je sve dogovoreno na sastanku Erdogana, Dodika i Džaferovića

Šta je sve dogovoreno na sastanku Erdogana, Dodika i Džaferovića

0

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem istakao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja BiH u NATO te da je potrebno što prije formirati vlast.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari da ugostim članove Predsjedništva BiH. Tokom ove njihove prve službene posjete izvan BiH, jedan od članova Komšić nije s nama zbog zdravstvenih problema i želim mu što brži oporavak – rekao je Erdogan, prenosi Klix.

On je čestitao zbog, kako je naveo, demokratske zrelosti na posljednjim izborima.

– Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i učlanjenju u NATO za šta Turska pruža veliku podršku – izjavio je Erdogan.

Lider Turske je istakao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

– Naši odnosi s BiH uvijek predstavljaju prioritet. Imali smo veoma konstruktivne konsultacije i razmotrili korake za unapređenje već dobrih odnosa koje posjedujemo. Potvrdili smo da će Turska da nastavi ulagati napor za stabilnost BiH u svakom pogledu, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku društva – dodao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu evra.

– Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

– Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije – dodao je on.

Za kraj je kazao da BiH zauzima posebno mjesto u srcima ljudi u Turskoj.

– Zbog toga ulažemo napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće BiH, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavićemo pružati svaku vrstu podrške i pomoći BiH – zaključio je Erdogan.

(Blic)