Home Biznis Šta je dogovoreno na sastanku u Ohridu?

Šta je dogovoreno na sastanku u Ohridu?

0

OHRID, Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama su, prema Tanjugovim informacijama, postigli dogovor o konkretnim mjerama koje će doprinijeti razvoju i rastu tri zemlje.

Samo mjesec dana od pokretanja inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smjeru, koje su večeras, kako saznaje Tanjug, u Ohridu dogovorili predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama i Zoran Zaev.

Sloboda kretanja, kako je konstatovano, imala bi višestruke efekte i maksimizuje konkurentnost cijelog reziona, koji ima potencijal od 12 miliona stanmovnika.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posjedovanje lične karte, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura.

Ova mjera će direktno podići dostupnost radne snage što će dovesti do povećanja atraktivnosti cijelog regiona za privlačenje novih investicija.

Kompanije koje budu dolazile u jednu od zemalja neće morati da brinu o radnoj snazi, jer će moći bez dodatnih procedura da dovode potrebnu kvalifuikovanu radnu snagu iz sve tri zemlje.

Slobodan i brz protok roba će se podstaći kroz uvođenje 24-o časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu i veterinarsku inspekciju.

Planirano je i objedinjavanje formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje “papira”, koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja zemlje.

Takođe je predviđeno i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, te i podsticanje razmjene studenata i pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje i  razvoj.

Isto tako predviđeno je da se uspostavi „mini Šengen“, to jest da stranci koji bi došli u Beograd mogli bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje čalnice ove inicijative i obratno.

Tako će Srbija i Albanija, kako je planirano, prije kraja godine uvesti mogućnost putovanja svojim građanima samo uz ličnu kartu.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, dalje, planiraju jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma putem saradnje u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama.

Što se protoka kapitala tiče ona je dio zajedničke inicijative ali podrazumjeva komplikovanu proceduru implementacije i izmjenu velikog dijela zakonodavnog okvira iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema.

Tri zemlje napraviće sopstvena pravila u mnogim oblastima i tako unaprijediti svoju atraktivnost i saradnju, te ova inicijativa time može postati najvažnija politička inicijativa u 21.vijeku.

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ućiće u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka 21.decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Važan podatak je, nakon što je EU zaustavila proces proširenja na Zapadni Balkan, da su SAD podržale inicijativu za tešnju saradnju u regionu, koja je otvorena za sve zemlje regiona. Tanjug

Ključne riječi:& & , , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of