Home Vijesti SRPSKA VODI AUTENTIČNU POLITIKU I NASTAVLJA SARADNJU SA RUSIJOM

SRPSKA VODI AUTENTIČNU POLITIKU I NASTAVLJA SARADNJU SA RUSIJOM

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se veoma raduje mogućnosti da se ponovo sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovara o saradnji o svim pitanjima, te naglasio da Srpska želi i nastavlja da sarađuje sa Rusijom jer vodi svoju autentičnu politiku uprkos pritiscima.
Dodik je istakao da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa Rusijom zato što neki drugi vode rat protiv Rusije.
“Smatramo da imamo pravo na našu autentičnu politiku. Sa naše strane je odbačena politika podaništva koju vodi Zapad u smislu sankcija prema Rusiji i prekida bilo kakve saradnje”, rekao je Dodik sinoć za RT Balkan.
On je naglasio da Republika Srpska nije dozvolila da BiH formalizuje sankcije protiv Rusije zbog čega trpi ozbiljan pritisak i suočava se sa dodatnim komplikovanjem već složene političke i ekonomske situacije.
Dodik je rekao da sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom želi da razgovara o tome na koji način bi se moglo djelovati povećanom ekonomskom i drugom razvojnom komponentom i povećati aktivnost ovdje.
“Otvoreno pitanje je gasovod koji je već 15 godina redovna tema naših sastanaka. Sada imamo bar prvu neku stepenicu, prošao je u Savjetu ministara prijedlog odluke o razgovorima sa Srbijom gdje treba doći do dogovora o dodirnoj tački, ali to je još daleko. Ima tu nekoliko procedura koje treba još sprovesti”, naveo je Dodik.
On je izrazio uvjerenje da će biti postignuta ta vrsta saglasnosti o gasovodu, potrebi da i dalje bude u fokusu razgovora i onoga što Srpska želi da vidi, a to je čvrsto opredjeljenje Rusije da će podržati svoje firme koje će investirati u taj gasovod.
Dodik je rekao da je Republika Srpska jednako za saradnju i sa nekim drugim zemljama koje to žele, ali da je na Zapadu ustaljeno mišljenje “ako nisi sa nama, onda si protiv nas”, to jest “ako nisi sa nama protiv Rusije, onda si protiv nas”.
“To je izvan onoga što je interes današnjeg svijeta i onoga što taj svijet danas treba da ima”, smatra Dodik.
On je rekao da je Rusija nesumnjivo značajna zemlja, koja je upozoravala Zapad da ima određene strahove i viđenja ugrožavanja njene pozicije, ali da je nisu slušali, nisu želeli nikakav dijalog.
“Rusija je prije početka specijalne vojne operacije ponudila Zapadu dokument koji se bavio bezbjednošću, a na to niko nije reagovao. To je obična arogancija Zapada, koji odbacuje mišljenja drugih i sprovodi svoje politike koja su po pravilu izlobirane ili motivisane strateškim dugoročnim interesima, kao što je slučaj sa Rusijom. Ukrajina je samo kolateral u kojem oni nešto pokušavaju da pridobiju na emocije. U suštini su to nesagledivi i neograničeni resursi koje Rusija ima i ovladavanje njima je glavni cilj Zapada”, naveo je Dodik.
On je rekao da je Zapad u suštini ostao prazan, što se tiče zapadne Evrope.
“Nema na raspolaganju ni naftu, ni gas, nema rijetke metale, ugalj, nema mnogo čega drugog što je važno za budućnost svijeta”, naveo je Dodik.
On je dodao da je, sa druge strane, tu i odnos koji EU ima sa Amerikom.
“EU je američki projekat. EU je posredstvom mandata koji je imao /bivši njemački kancelar Gerhard/ Šreder, pa kasnije /Angela/ Merkel, pokušala da napravi neku svoju autentičnu politiku. Sad su im Amerikanci rekli – vi ste naš projekat, trajaćete onoliko koliko mi budemo željeli i na taj način danas Evropom ne upravlja niko ko je lider u Evropi, nego prije svega / predsjednik SAD DŽozef/ Bajden i /ukrajinski predsjednik Vladimir/ Zelenski i ispostavljaju zahtjeve”, rekao je Dodik.
Adblock test (Why?)