Home Biznis Srpska troši milion maraka za lobiranje u Americi

Srpska troši milion maraka za lobiranje u Americi

0

25.03.2023. / 17:55

VAŠINGTON –Republika Srpska je obnovila ugovor o zastupanju njenih interesa u SAD sa kompanijom McGinnis Lochridge za ovu godinu.

FOTO: Vlada RS

Konkretno, prema ugovoru koji je dostupan na stranici Ministarstva pravde SAD Srpska će mjesečno trošiti 63.000 dolara, odnosno 756.000 (1,3 miliona KM) dolara godišnje za lobiranje u SAD-u.

FOTO: Printscreen

Ugovor je naslovljen na ministra za evropske integracije i međunardnu saradnju RS Zlatana Klokića, a teksaška kompanija McGinnis se obavezuje da će savjetovati i predstavljati Republiku Srpsku i raditi sa njenim izabranim predstavnicima u vezi sa međunarodnim pravnim i političkim pitanjima kako to Vlada povremeno traži, a očekuju da će se to savjetovanje odnositi na zakonska prava i obaveze Srpske prema primjenjivom međunarodnom pravu, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne sporazume u kojima je BiH stranka, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Takođe će ih savjetovati po pitanju prava i obaveze RS i BiH u odnosu na Kancelariju visokog predstavnika, Savjeta za provođenje mira, Savjeta sigurnosti UN-a, OEBS-a, EU, Savjeta Evrope i drugih pitanja.

Dobiće i savjete po pitanju odnosa s međunarodnom zajednicom, kao i za pravna pitanja u vezi sa usklađivanjem institucija i zakona RS i BiH sa ustavnim okvirom BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Savjetovaće ih i po pravnim pitanjima vezanim za usklađivanje institucija i zakona RS i BiH sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem EU.

FOTO: Printscreen

U prethodnim ugovorima koji su dostupni kod FARA Republika Srpska je plaćala ovo agenciji između 80.000 američkih dolara u 2019. te dijelu 2020. i 60.000 dolara koliko je plaćala od aprila do decembra 2020. na mjesečnom nivou.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)