Home Vijesti SRPSKA SE NEĆE ODREĆI SVOJIH NADLEŽNOSTI

SRPSKA SE NEĆE ODREĆI SVOJIH NADLEŽNOSTI

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da rukovodstvo Srpske ne može udovoljavati političkom Sarajevu i mijenjati ustav na neustavan način, odricati se svojih ustavnih prava i nadležnosti samo zato što neko želi unitarnu, centralizovanu državu.
Cvijanovićeva je istakla da postoji veliko nerazumijevanje u okviru BiH, koje je rezultat različitih nastojanja od predstavnika međunarodnog faktora, ali i političkog Sarajeva, da se BiH centralizuje, a da se nadležnosti sa Republike Srpske prenesu na nivo BiH.
“Mnogo je borbe i truda naših institucija uloženo tokom ovih godina da neke stvari u tom pogledu izbalansiramo”, rekla je Cvijanovićeva za RTV Gradiška.
Ona je dodala da se i strani faktor nalazi na istoj liniji i da bez stvarnog razumijevanja stvari i ulaganja napora da se stvari dovedu u red, tvrde da će država biti bolja i funkcionalnija kada se sve prenese u Sarajevo.
“Imamo brojne primjere da su stvari prenesene u Sarajevo, ali da time nismo nikakav bolji rezultat dobili, nego čak i gori”, napomenula je Cvijanovićeva.
Govoreći o sankcijama koje je Velika Britanija uvela njoj i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Cvijanovićeva je navela da tome ne pridaje pažnju jer zna da iza toga stoji politička ostrašćenost.
“Međutim, ovde možemo govoriti i o nečemu što su dubinski problemi BiH, kao što je protektorat, a koji je velika sramota za sve nas ovdje, ali i međunarodni faktor, jer to znači da oni imaju ili loše namjere prema Republici Srpskoj ili ne znaju šta će sa nama”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona smatra da je namjera međunarodnog faktora da u BiH održi krizu, te neku vrstu zaleđenog konflikta i nerazumijevanja, tenzije, kako bi stvorili razlog da ostanu na ovim prostorima i zarađuju velike plate.
“Pričaju o tome kako će biti rat kojeg nema, kako se Republika Srpska odvaja, a što se ne dešava… more je tu laži, kako bi opravdali svoje bitisanje ovdje”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je napomenula i da se Republika Srpska i BiH i na globalnom planu pokušavaju ugurati u košnicu kojoj ne pripadaju, te da se se pokušavaju pronaći paralele između ovoga što se dešava u BiH sa onim što se dešava u Ukrajini.
“Ali, to apsolutno nikakve veze nema. Kada je riječ o Republici Srpskoj, jer o drugom dijelu BiH ne mogu da pričam, znam da smo mi ljudi mira”, rekla je Cvijanovićeva.
Prema njenim riječima, Republici Srpskoj je u interesu da ima mir i stabilnost i da ima normalan suživot sa svim svojim komšijama, bez obzira ko su oni.
“Ne pada nam na pamet da vodimo ratove, ni da učestvujemo u nečemu takvom kada je u pitanju BiH, ali nažalost imamo veliko političko nerazumijevanje na relaciji dva entiteta, ali i u kontekstu odbrane ustava”, rekla je Cvijanovićeva.
Adblock test (Why?)