Home Vijesti SRPSKA NEĆE DOZVOLITI SABIRNI CENTAR Dodik: Jedino ispravno je da se migranti...

SRPSKA NEĆE DOZVOLITI SABIRNI CENTAR Dodik: Jedino ispravno je da se migranti deportuju

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće prihvatiti da se na njenoj teritoriji formiraju sabirni centri za migrante i da je jedina ispravna politika da se migranti deportuju odakle su došli.
Dodik je rekao da je bilo pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara za migrante, od kojih je jedan trebalo da bude u Banjaluci, zatim jedan u Trnovu, te jedan i u okolini Bijeljine.
– Čak je Savjet ministara u prethodnom sazivu donio odluku da se te tri lokacije odrede iako je to stvar nas u Republici Srpskoj. Međutim, to samo govori o našim ljudima koji su bili tamo i koji su bili spremni da Srpskoj nametnu takvu obavezu – izjavio je Dodik sinoć za RTRS.
On smatra da to jeste pitanje i humanitarnog karaktera, ali i da su migranti postali ozbiljan problem jer su postali značajan dio uznemiravanja i ugrožavanja života građana.
– Ono što možemo da učinimo jeste da im pomognemo da što prije prođu kroz Republiku Srpsku – naglasio je Dodik.
Prema njegovim riječima, priču u vezi sa migrantima smislila je zapadna Evropa i vodeće industrijske zemlje, koje su prihvatile migrante u pogledu humanitarnog rješavanja tog pitanja.
– A onda se pokazalo da je dominantan cilj bio da dođu do sposobne, mlade radne snage, koja im je potrebna za njihovu industriju – rekao je Dodik.
On je dodao da je primarni cilj migrantima zapadna Evropa, a ne BiH ili Republika Srpska, te da je jedina ispravna politika hitne deportacije, odnosno izbacivanja migranata iz BiH.
– Ali, vidjeli smo da bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić smatra da vladajuća partija kod Bošnjaka ima sasvim drugi plan za migrante – ukazao je Dodik.

On je naveo da mu je plan da ponovo intenzivira to pitanje, dodajući da je evidentno da, osim u Republici Srpskoj, sve više problema ima i u Federaciji BiH, te da ni javnost u tom entitetu ne reaguje blagonaklono na ovaj problem.
Dodik je rekao da prema podacima Policije Republike Srpske, dnevno oko 150 migranata dolazi i prolazi ovim prostorima.
– Kada se desio incident u Klašnicama kod Banjaluke, u kojem su migranti pokušali da provode nasilje, nismo oklijevali da policija interveniše. Naša policija pojačava svoju sposobnost da interveniše i represivnim mjerama, jer ne želimo da nam ugrožavaju život – istakao je Dodik.
Govoreći o usvajanju budžeta BiH i predstojećim lokalnim izborima, Dodik je ocijenio da se i danas pod znakom pitanja nalazi održavanje izbora, kao i Centralna izborna komisija koja nije izabrana kako treba.
Pročitajte još:DODIK O KORONA VIRUSU “Ako se situacija pogorša, moraćemo nešto preduzeti”IGNORIŠU PROBLEM Cvijanović: Bez ujednačenog pristupa na nivou BiH u rješavanju migrantske krize“NEĆEMO DOZVOLITI KAMPOVE U SRPSKOJ” Izvršni komitet SNSD o migrantskoj krizi
– Ono što mi ne godi jeste i što u javnost izlazi ambasador OEBS-a i govori o tome, iako nije zadužena za to. Taj intervencionizam svojstven je za neke zapadne diplomate koji dolaze ovdje i uvijek nanose štetu – rekao je Dodik.
On je istakao da Republika Srpska ne živi na taj način da odluke koje donosi zavise od stranih ambasadora, te da pokušava da kreira svoju politiku.
– BiH tek sada da dobija budžet koji je već bio tema na sjednici Predsjedništva, ali smo rekli da se vrati i da se planirana ulaganja preusmjere u određene projekte pomoći na prostoru cijele BiH – rekao je Dodik.
On je naveo da će okvir budžeta biti 970 miliona KM, te da će unutrašnja raspodjela biti sasvim drugačija, kao i da neće biti nabavke automobila i drugih ulaganja u različita obnavljanja.
– Sve se to zaustavlja i samo se ide na održavanje plata, materijalnih troškova i pomoći institucijma u borbi protiv pandemije – rekao je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Priča o osnivanju tašna-mašna fakulteta i štancanju diploma završava se danas, ovdje. Kriterijume ne mislimo snižavati. Srđan Rajčević, …
VIŠE

Zbog nepoštovanja Statuta stranke, sa kolegama Sanjom Rađenović i Slavkom Švrakom isključena iz SDS. Jovana Panić, šefica Kluba odbornika SDS …
VIŠE

Organizovao humanitarnu akciju “Ulični svirač” za pomoć Marku Pavloviću koji boluje od Vilsonove bolesti. Luka Novosel, muzičar sa …
VIŠE

Savez nezavisnih socijaldemokrata i opozicija predstavljaju dva potpuno različita i nekompatibilna pristupa politici. Mi nudimo iskustvo i rezultate …
VIŠE

U ovom momentu ne razmišljamo o policijskom času, ali ćemo ići na rigoroznije kazne i provođenje mjera. Više od 80 odsto građana poštuje …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je da nema namjere u ovom trenutku da se donose represivnije mjere zbog virusa korona, ali ako …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)