Home Vijesti “SRBIJA ZA KOMPROMIS I NASTAVAK DIJALOGA” Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu

“SRBIJA ZA KOMPROMIS I NASTAVAK DIJALOGA” Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu

0

Na sjednici, koja će prema programu SB za oktobar biti održana u popodnevnim satima po američkom vremenu, biće razmatran Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.
Zapadne članice SB su ranije zahtijevale da se ovi sastanci prorijede ili, čak, ukinu, iako Rezolucija 1244 predviđa redovno izvještavanje SB o situaciji na KiM, na svaka tri mjeseca. Inače, šef svjetske organizacije Antonio Gutereš naveo je, u najnovijem izvještaju o stanju na Kosovu, da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i da predstavlja rizik po stabilnost na terenu.
On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od “kampanje povlačenja priznanja”. Istovremeno, Gutereš je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova vlada takozvanog Kosova, navodeći da stalne tenzije između Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

On je naveo i da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu.
Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija koju je administracija u Prištini poslala na sjever KiM, uhapsila i pretukla, uprkos diplomatskom imunitetu i kasnije ga proglasila “personom non grata”. Gutereš je takav potez prištinskih vlasti nazvao “neprihvatljivim”, navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.
Srbiju na toj sjednici predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će u svom izlaganju dati osvrt na Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, iznijeće ocjenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i djelovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
– Prenijeću stavove predsjednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse – poručio je Dačić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Gdje je mentalno stanje ljudi kada su nas ovakve izabrali u parlament.” Igor Žunić, poslanik …
VIŠE

Ponovo nazvao ministarku Zoru Vidović glupačom. Miladin Stanić, poslanik …
VIŠE

Organizovao donatorsku večeru na kojoj je prikupljen novac za otplatu kredita pokojnog Branislava Ernauta, koji je bio zaposlen kao policajac u KPZ. …
VIŠE

Dok politički predstavnici Srba i Bošnjaka redovno optužuju jedni druge za blokade i uslovljavanja, hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko …
VIŠE

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han saopštio je danas na Tviteru da je dobro protekao sastanak koji je zajedno sa …
VIŠE

“Glupača” , “drogerašu”, “budalo”, “pederu”… Pljuštale su opet danas uvrede na sve strane …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)