Home Biznis Srbija: Penzije veće za 5%, ako se složi Međunarodni monetarni fond

Srbija: Penzije veće za 5%, ako se složi Međunarodni monetarni fond

0

BEOGRAD, Predsjednica vlade Ana Brnabić rekla je danas da će se 1. januara penzije povećati za pet odsto, ali će se sa MMF-om razgovarati koliko iznad pet odsto može da se ide.

“Ono što možemo u ovom trenutku da kažemo je da ćemo ići sa jednokratnom isplatom od 5.000 dinara svim penzionerima kao podršku do kraja godine”, rekla je Brnabiceva za RTS.

“Borićemo se za svaki promil, za svaki procenat za naše penzionere, ali ćemo do tog trenutka i znati. Moramo da završimo budžet u narednih nekoliko nedelja da spremimo za Skupštinu, jednako kao i model za uskladivanje penzija od sledece godine, što će biti švajcarski model – to je ono što smo predložili”, rekla je premijerka Srbije.

Govoreći o tome kada će takva indeksacija zaživeti, Brnabiceva kaže da se planira da se to predloži Skupštini kroz izmjene i dopune Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, prije kraja godine, a da to ide od sljedeće godine.

Švajcarski model znači da će se penzije usklađivati u odnosu na rast zarada i inflaciju, u odnosu 50:50.

“To je pravičan i predvidiv model koji će osigurati realan rast penzija”, navodi premijerka Srbije.

Dodaje da će se do kraja godine u Skupštini još govoriti o ekonomiji, i to o zapošljavanju mladih..

Diskotovaćemo u SKupštini o poreskim olakšicama za zapošljavanje mladih”, objašnjava Brnabić, koja se nada da će u narednih nekoliko mjeseci spustiti nezaposlenost na ispod 10 odsto.

Razmišljali smo poslednjih osam meseci o posebnim merama za podsticanje zaposlenosti mladih i ukoliko parlament da podršku Vladi, imaćemo ih od 1. januara 2020. godine, najavila je ona.

Od 10. avgusta opšta nezaposlenost je 10,3 odsto što je dobar pokazatelj, kaže premijerka, i dodaje da je ponosna na taj rezultat.

Podsetila je da je 2012. nezaposlenost bila preko 25 odsto. Kaže da smo bolji od većine zemalja u regionu (Zapadnog Balkana). U prosjeku u Evropi je nezaposlenost 6,3 odsto.

“Nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci konacno preci tu granicu od jednocifrene nezaposlenosti da ćemo se spustiti na ispod deset odsto”, rekla je premijerka.

Premijerka se nada da će zaposlenost i dalje da raste.

“Mi smo samo u drugom kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal 2018. godine imali nešto više od 45.000 novih radnih mesta stvoreno”, istakla je premijerka.

Ukazuje da poslodavci govore da će sve veći problem u Srbiji biti nalaženje kadrova.

“Očekujem da će biti sve manje ljudi koji će biti zaposleni po ugovorima, recimo, o privremeno povremenim poslovima, i da će se prelaziti na zapošljavanje za stalno”, rekla je predsjednica Vlade. Tanjug

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of