Home Biznis Srbija: Neto devizne rezerve 11,18 milijardi evra

Srbija: Neto devizne rezerve 11,18 milijardi evra

0

BEOGRAD, Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/, odnosno devizne rezerve bez deviznnih sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju septembra iznosile su 11,18 milijardi evra, što je za 123 miliona evra više nego na kraju prethodnog mjeseca.

NBS u saopštenju navodi da su i neto i bruto devizne rezerve tokom septembra nastavile da rastu i na kraju septembra 2019. godine bile su na novom najvišem nivou krajem mjeseca od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci.

Što se tiče bruto deviznih rezervi NBS, one su na kraju septembra iznosile 13,29 milijardi evra, što je za 195,5 miliona evra više u odnosu na avgust.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana povećane za 2,12 milijardi evra, najvećim dijelom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto – kupovinom deviza – za 1,98 milijardi evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi, navodi se u saopštenju.

To se dešavalo u periodu kada se Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrijednosti za 1,66 milijardi evra.

Posmatrano na nivou mjeseca, dinar je u septembru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabilježeno nominalno jačanje dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto.

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of