Home Biznis Srbija izvezla rakiju u vrijednosti od 10 miliona evra

Srbija izvezla rakiju u vrijednosti od 10 miliona evra

0

03.12.2022. / 14:57

BEOGRAD – Izvoz rakije od voća u Srbiji  povećan je za 30 odsto od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao je vrijednost veću od 10 miliona evra. Vrijednosno, najviše rakije izvezeno je u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD u BiH.

Izvor: Agencije

„Najveći rast vrijednosti izvoza u ovoj godini zabilježen je na tržište Švajcarske, a naši proizvođači osvojili su i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan i Malta“,  rekli su u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, procjenjuje se da će ovogodišnji rod šljive biti za 15 procenata veći u odnosu na prošlu sezonu, pa se predviđa i dalji rast proizvodnje i izvoza rakije, budući da se oko 70 odsto tog voća prerađuje u ovo alkoholno piće.

Ipak, proizvođači su nedavno apelovali da treba uvesti više reda na domaćem tržištu i proizvodnju potpuno uvesti u legalne tokove.

Predstavnici Saveza proizvođača rakije Srbije saopštili su da naša zemlja ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe često ne sprovode, što za posljedicu ima procvat nezakonite proizvodnje i prometa rakije.

„Nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku“, naglasili su u dopisu.

Uputili su apel državi da krene u beskompromisno sprovođenje zakona i odlučnu borbu sa ilegalnom prodajom ovog alkoholnog pića.

Širom Srbije, od Knez Mihailove i Savske promenade, preko turističkih centra, do javnih pijaca i prostora u gradovima i selima, organizuju se stotine raznih festivala, sajmova, ocjenjivanja kvaliteta rakije i sličnih manifestacija.

„ Najčešće radi podsticaja turizma i tradicionalne proizvodnje, gdje se promoviše nelegalno tržište, i prodaje često bez bilo kakve oznake porjekla“, naveli su iz ovog saveza.

Dodali su da su zabilježeni slučajevi da čak pojedine opštine u Srbiji iz budžeta daju subvencije za kupovinu kazana za rakiju neregistrovanim nelegalnim proizvođačima.

Napomenuli su i da mnogi mediji, uprkos upozorenjima da krše Zakon o oglašavanju i druge propise, svakodnevno reklamiraju prodaju rakije koju proizvode nelegalni proizvođači. Politika

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)