Home Vijesti SPOMENKA STEVANOVIĆ, ZAMJENIK PREDSJEDNIKA DEMOS-A: ŽENE MIJENJAJU SVIJET NABOLJE

SPOMENKA STEVANOVIĆ, ZAMJENIK PREDSJEDNIKA DEMOS-A: ŽENE MIJENJAJU SVIJET NABOLJE

0

BANJA LUKA, 7. marta – Ona je prva i do sada jedina žena na čelu Kluba poslanika u 30 godina dugoj istoriji Narodne skupštine Republike Srpske. Diplomirana pravnica, zaljubljena u novinarstvo i pisanu riječ od kada zna za sebe. Strasteni navijač „Arsenala“, vatreni pobornik zaštite životne sredine i svega lijepog, što nam je priroda u svojoj raskoši dala na korišćenje. Uvijek spremna da razgovara, sasluša i bar pokuša da pomogne svima, koji joj je obrate za pomoć. Dama i borac u jednoj osobi. Ona je Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika DEMOS-a , jedno od najprepoznatljivijih ženskih lica na političkoj sceni Republike Srpske.

Na pitanje kako je to biti žena u politici, ne samo u Srpskoj, već na čitavom Balkanu, Spomenka Stevanović kaže da to nikad nije bilo lako, jer je riječ o prostoru, na kojem i dalje dominira patrijarhalni stav da je politika „muški posao“.
-Uz sve to, politika je, posebno u poslednje vrijeme i to ne samo kod nas, postala baš „prljava“, a bojim se da će biti sve prljavija i teža. Međutim, ohrabruje činjenica da je u politici, iz godine u godinu, sve više žena. Odmah da se razumijemo, ja sam izričito protiv podjela po polnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, jer oduvijek ljude dijelim samo na dobre i loše. Ipak, veće prisustvo žena u politici je ohrabrujući znak, jer su žene, po samoj svojoj prirodi, više okrenute realnom životu i problemima običnog čovjeka, socijalno su osvještene, manje sklone kriminalu i korupciji. I zato treba ohrabrivati dame da uzmu učešće u politici i da kroz politički rad artikulišu svoje ideje, koje će, sasvim sigurno, biti veliki doprinos poboljšanju uslova za život na ovim našim prostorima – mišljenje je Stevanovićeve.

* Vi ste, možda, ponajbolji primjer ženske snage u „muškom svijetu“. Jedina ste šefica Kluba poslanika u NS RS. Da li je to olakšavajuća ili možda otežavajuća okolnost u Vašem radu?
– Realno, to što sam žena i šef Kluba poslanika, od 2010. godine, ne smatram ni olakšavajućom niti otežavajućom činjenicom, jer me ostale kolege, bilo da su članovi vladajućih ili opozicionih partija, doživljavaju i smatraju potpuno sebi ravnopravnom. Ne štede me u raspravama, ali isto tako, u dosadašnjem radu nisam doživjela nikakvo podcjenjivanje ili mizogino ponašanje od strane muških kolega. Imamo krajnje korektan odnos i na to sam posebno ponosna.
* Da li ste oduvijek znali da ćete se baviti politikom?

-Moram priznati da me politika oduvijek zanimala. Još u studentskim danima, osamdesetih godina u Beogradu, kretala sam se u tim, kako su ih tada nazivali naprednim krugovima, družila se sa ljudima, koji su imali kritički stav i pristup društvenim dešavanjima u tadašnjoj državi. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, dolaskom višestranačja u Srbiju, nadala sam se da će nam demokratski procesi svima donijeti boljitak i napredak. No, svjedoci smo, demokratija nam je stigla potpuno drugačije, krvavim ratom i razaranjem, onako kako se niko nije nadao. U Zvornik sam se vratila 1991. godine i u tim teškim, ratnim godinama, nisam se bavila politikom, sve do osnivanja Srpskog narodnog saveza, predvođenog Biljanom Plavšić. Priključila sam se toj struji, jer sam čvrsto vjerovala da sa tadašnjom Srpskom demokratskom strankom nemamo svjetlu budućnost, jer smo staro, komunističko jednoumlje samo zamijenili novim, takozvanim demokratskim.
*Politika, znači, nije bila Vaš prvi izbor?
-Nije, priznajem. Završila sam pravo, radila sam u privredi, iako sam u početku silno željela da se okušam u pravosuđu, da postanem sudija ili advokat. No, moram priznati da ni pravo nije bila moja prva želja, jer sam u tim godinama sebe vidjela u novinarstvu. Od kada znam za sebe, volim pisanu riječ. Puno pišem, čak i danas vodim dnevnik, čitam isto tako puno i nekako u tim mladalčkim danima, sebe sam vidjela kao novinara, reportera sa raznih ratišta i kriznih mjesta širom svijeta. Međutim, na kraju nisam završila na žurnalistici, već na pravu, koje sam zavoljela i ostala tu gdje jesam.
* Da bi bili uspješni u tome što radite, neophodno je vrijeme, ali i podrška porodice. Kako Vaša porodica gleda na Vaš politički angažman, na neprestan rad na terenu, često odsustvovanje od kuće..?
– Imam bezrezervnu podršku porodice. I na tome sam im zahvalna i ponosna na njih. Teško da bih bez toga uspjela. Dakle, porodica mi pruža potpunu i bezrezervnu podršku.

* Na kraju, da možete putovati kroz vrijeme, šta biste rekli Spomenki tinejdžerki i srednoškolki?
– Rekla bih joj da nije pogriješila što je oduvijek bila svoja i što nije bila spremna da mijenja svoje stavove samo da bi se dopala drugima. I, što je najvažnije, rekla bih joj da se nikada ne troši na pogrešne ljude i pogrešne stvari u životu.
Adblock test (Why?)