Home Vijesti Špirić: Odnos prema reformi pravosuđa predstavlja PARLAMENTARNI AUTIZAM

Špirić: Odnos prema reformi pravosuđa predstavlja PARLAMENTARNI AUTIZAM

0

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu primili na znanje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. i 2018. godinu.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) ocijenio je da se u slučaju rasprave o izvještajima VSTS za 2017. i 2018. godiu govori o “parlamentarnom autizmu u BiH”, tim prije jer se ti dokumenti “primaju na znanje”.
– Mi moramo biti svjesni neophodnosti reforme pravosuđa u BiH, to treba uraditi unutar BiH, a ne da nam to rješenje dođe spolja – poručuje Špirić.
Delegat Mladen Bosić (SDS) poručio je predsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji da sva tri stuba vlasti, uključujući i pravosuđe, moraju imati parlamentarni nadzor, odnosno kontrolu, da to neko drugi ne bi nenadležno uzeo sebi za pravo.
On konstatovao da u BiH nema političke volje za korjenitu reformu pravosuđa u BiH koja je neophodna.
Bosić je najavio da će glasati protiv izvještaja.
Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Sredoje Nović (SNSD) smatra da je “primanje na znanje ovakvih i sličnih izvještaja samo obična floskula” što ne bi trebalo da bude nastavljeno.
– Izvješataj treba ili usvojiti ili odbaciti, i to bi bilo mnogo korektnije za sve nas u parlamentu – kaže Nović.
Prema njegovim rijčima, parlament BiH nema snage za dijalog o postizanju kompromisa u vezi sa rješavanjem problema u pravosuđu.
– Moramo otvoriti dijalog o reformi pravosuđa u BiH. Zašto već godinama nema tog procesa, a zbog toga najviše ispaštaju građani? Nije rješenje u smjenama pojedinih nosilaca pravosudnih institucija – istakao je Nović.
On se posebno zainteresovao sa neriješenen odnose između policijsih struktura i javnih tužilaštava u BiH.
Nović je pozvao na uzdržavanje od političkih komentara sudskih presuda i ukazao ne apsurdnu situaciju u vezi sa nepotrebno dugim sudskim postupcima.

Delegat Munib Jusufović (SBB) naveo je da ima mnogo razloga za nezadovoljstvo zbog neefikasnog rada pravosudnih institucija u BiH, a oštre kritike uputio je zbog toga i na račun predstavnika međunarodne zajednice i njihov uticaj na pravosuđe u BiH.
On smatra da su građani Brčko distrikta u nepovoljnijem položaju u odnosu na one koji žive u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, i da se na polju pravosuđa krše njihova osnovna ljudska prava, jer nemaju pristup instituciji vrhovnog suda, koji egzistira na entitetskom nivou.
Delegat Zlatko Miletić (DF) konstatovao je da su rezultati rada pravosudnih institucija u BiH veoma loši.
Delegat Bariša Čolak (HDZ) rekao je da za složenu situaciju u pravosuđu BiH postoji odgovornost i zakonodavne vlasti u BiH.
Prema njegovim riječima, zakon o VSTS treba da kreiraju zakonodavna i izvršna vlast, a VSTS može da uputi određene sugestije s ciljem poboljšanja rada ove institucije.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović založio se za profesionalno, efikasno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe u BiH
Prema njegovi riječima, pravosudne institucije u BiH treba da budu nacionalno izbalansirane.
Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija rekao je da “neprimanje izvještaja na znanje, znači odsustvo razgovora”.
– Odgovornost za reformu pravosuđa nije samo na VSTS, nego i na zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH – rekao je Tegeltija.
On je ponovio da “parlament nije nadređen VSTS, i da tako piše i u zakonu”.
Prema njegovim riječima, uslovi rada u Sudu BiH su na evropskom nivou, što nije slučaj i sa entitetskim sudovima.
Tegeltija je pojasnio da je VSTS samo pokrenuo inicijativu za izmjenu zakona o ovoj pravosudnoj instituciji u BiH.
Ni on nije zadovoljan efektima borbe protiv korupcije u BiH a za to su, prema njegovoj ocjeni, odgovorni i tužilaštvo i policija.
Dom naroda prihvatio je Godišnji konsolidovani izvještaj unutrašnje revizije za 2017. godinu i Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, kao i Izvještaj o prestrukturiranjima rashoda institucija BiH u okviru budžetskih rashoda za period od 1. januara. do 31. decembra 2017. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Nema nikakvog kompromisa sa SNSD. Mi imamo svoju jasnu politiku i sa Dodikom može razgovarati samo predsjednik SDS – rekao je za Srpskainfo …
VIŠE

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o platama i naknadama …
VIŠE

Direktor policije Republike Srpske (RS) Darko Ćulum izjavio je danas da je njega na mjesto direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je na današnjem sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom da je Srpska …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je danas entuzijazam zvaničnika SAD Ričarada Grenela da ubrza nastavak dijaloga Beograda i …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, sastao se danas u Banjaluci sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)