Home Biznis S&P: Izvjestan bankrot kineskog građevinskog giganta

S&P: Izvjestan bankrot kineskog građevinskog giganta

0

21.11.2021. / 14:50

PEKING – Kineska građevinska kompanija „Evergrande“, o čijim dugovima i kasnim isplatama kamata svet bruji već neko vrijeme, će najverovatnije bankrotirat pošto je ta kompanija u suštini uveliko izgubila glavnu granu svog poslovanja, stoji u saopštenju analitičara S&P Globalnog indeksa.

Foto: Wikimedia Commons

„Evergrande“ je prema rezultatima prodaje, prošle godine bio drugi izvođač građevinskih radova u Kini. Kao i ostatak ovih kompanija u Kini, oni su prodavali stanove kupcima prije nego što su sagrađeni kako bi skupili kapital za buduće projekte, piše CNBC.

Ovaj cash flow ciklus je naišapo na brojne probleme.

„Iako je kompanija do sada uspjela da pronađe novac i isplati sva potraživanja na vrieme, “ogromni dug Evergrande-a će ga sustići”, piše u analizi S&P.

„Kompanija je izgubila mogućnost da prodaje nove kuće, što znači da će njihov glavni biznis model biti ugašen. Samim tim dalje plaćanje potraživanja je malo vjerovatno. Vjerujemo da je bankrot „Evergrandea“ vrlo izvjestan“, kažu analitičari.

Do sada je kineski gigant uspijevao da u posljednjim trenutcima otplati dugovanja, ali analitičari ističu da će najveći test za ovu kompaniju biti u martu i aprilu sljedeće godine, kada na naplatu stiže oko 3,5 milijarde dolara.

U posljednjih 10 godina, vrijednost ove kompanije je drastično rasla, mnogo više od vrijednosti izvedenih radova i onoga što su uspjeli da prodaju na tržištu nekretnina. Narodna banka Kine je u oktobru izjavila da je slučaj „Evergrandea“ izolovan i da su ostale građevinske firme stabilne.

Kineske vlasti najvjerovatnije žele da riješe problem sa „Evergrandeom“, na kontrolisan način, ili da se desi restruktuiranje duga, rekli su analitičari S&P.

Vrijednost akcija Evergrandea su na berzi u Hong Kongu pale za oko pet odsto u četvrtak iako je javnost obavještena da je isplaćeno posljednje potraživanje. Blic.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here