Home Vijesti SOCIJALNI PARTNERI OCJENJUJU RAD VLADE RS Penzioneri žele veće penzije, medicinari BOLJE...

SOCIJALNI PARTNERI OCJENJUJU RAD VLADE RS Penzioneri žele veće penzije, medicinari BOLJE USLOVE

0

Za prvu godinu rada Vlada Republike Srpske dobila je punu podršku socijalnih partnera, ali penzioneri i medicinari imaju primjedbe jer smatraju da su ove dvije društvene grupe zapostavljene u odnosu na ostale.
Penzioneri, tako, prigovaraju Vladi zbog nesrazmjernog rasta penzija u odnosu na plate, dok medicinari smatraju da su zapostavljeni te da im nisu obezbijeđeni dobri uslovi za rad. Primjedbe imaju i sindikalci jer, pak, smatraju da je Vlada previše blagonaklona prema poslodavcima.
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ističe da se u ovoj godini najviše radilo na povećanju plata, što se u jednom dijelu i uspjelo, bar kada su u pitanju oni radnici kojima je Vlada direktan poslodavac.
– Intenzivirali smo pregovore oko povećanja najniže plate. Očekujemo da Vlada prihvati naš prijedlog i da najniža plata iznosi 550 KM. Ne zato što smo mi to rekli već zato što je to minimum ispod kojeg ne treba ići – navodi Mišićeva.
Foto: Aleksandar Golić/RAS SrbijaRanka Mišić
Dodaje da su u ovoj godini, pored navedenog, zajedno s Vladom radili i na nekim zakonskim rješenjima koji bi trebali da poboljšaju status radnika. Sve ovo su, ističe Mišićeva, pozitivni primjeri kada je u pitanju rad Vlade. Međutim, ono što zamjeraju Vladi jeste to što su previše blagonakloni prema poslodavcima.
– To je iz našeg ugla previše. Vlada je dala toliko benefita poslodavcima, koji su imali obavezu da to preliju u povećanje plata, što na kraju nisu uradili. To je naša najveća zamjerka. Smatramo da su prenaklonjeni ili su na strani kapitala, odnosno poslodavaca mnogo više nego što su na strani radničkih prava – tvrdi Mišićeva.
Prema njenim riječima, to potvrđuje i činjenica da još nije dogovorena izmjena zakona o radu o čemu se već toliko dugo pregovara.
Mišićeva ističe da su nakon tri godine mukotrpnog rada uspjeli da se izbore za povećanje naknada za vrijeme nezaposlenosti što je regulisano donošenjem novog zakona.
Kada se sve sabere i oduzme, kako kaže Mišićeva, u ovoj godini dana je bilo pozitivnih i negativnih stvari kada je u pitanju rad Vlade.
– Najviše zamjeramo to što Vlada još nije uspjela da učini ono što je bilo udarno u ekspozeu premijera Radovana Viškovića, a to je žestoka borba protiv sive ekonomije i pojačan rad kontrolnih organa. To još jako sporo ide, jer ima opstrukcija od strane centara moći – zaključuje Mišićeva.
Za razliku od sindikalaca, primjedbe na rad Vlade nemaju u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske.
Predsjednik ove Unije, Saša Trivić, kaže da su poslodavci, kroz kontakte s Vladom, uglavnom ostvarili sve što je planirano.
Foto: Dejan Božić/RAS SrbijaSaša Trivić
– A to je Zakon o podsticajima u privredi RS koji bi trebao da podstakne privredni ambijent i rast plata u Srpskoj. Trenutno se radi na smanjenju parafiskalnih nameta. Znači, sve ono što je od prethodne Vlade ostalo i dalje se radi na tome – navodi Trivić.

Prema njegovim riječima, poslodavci očekuju da će se u narednom periodu više raditi na sređivanje stanja u javnim preduzećima i borbi protiv sive ekonomije, ali i na sređivanje stanja u zdravstvenom sektoru.
Dajući svoju podršku radu Vlade, predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, ističe da ova populacija nije u potpunosti zadovoljna onim što je učinjeno za njih u ovih godinu dana.
Foto: Dejan Božić/RAS SrbijaRade Rakulj
– Vlada radi kvaltetno, ali ne gledaju sve grupe građana isto. Penzioneri žive jako loše i odnos vlasti prema ovoj populaciji je u ovoj godini bio lošiji nego u prošloj. To govorim iz razloga jer su u ovoj godini plate rasle dok su penzije stagnirale – navodi Rakulj.
Dodaje da uprkos činjenici da su penzije u Srpskoj najniže u regiji njihov rast ide mnogo sporije od rasta plata. Kako primjer navodi da je prosječna penzija krajem prošle godine u odnosu na prosječnu platu iznosila 43,5 odsto, dok je taj odnos sada ispod 42 odsto.
Pročitajte još:POVEĆALI PLATE I RASTERETILI PRIVREDU Aktivnosti koje su obilježile rad Vlade Srpske u prvoj godiniI poslodavci i sindikalci NEZADOVOLJNI Nacrtom zakona o inspekcijamaZAŠTO SU PROPALI PREGOVORI Poslodavcima prevelik minimalac od 550 KM
– Taj pad će biti još veći s obzirom na činjenicu da Vlada stalno podržava i podstiče rast plata. Međutim, taj rast plata ne prati i rast penzija – poručuje Rakulj.
Malo pomaka je bilo i po pitanju zdravstva, bar po riječima predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenka Granulića. On smatra da se pomaklo s mrtve tačke u odnosu na raniji period, ali da je to daleko do onoga što medicinari očekuju.
Granulić kaže da je zadovoljan što se, „nakon 11 godina teške borbe napokon pomjerilo s mrtve tačke“ pitanje povećanja cijene rada za zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama u RS sa 135 na 140 KM.
– Međutim, sve ostalo što je bilo planirano još prošle godine ništa nije sprovedeno. Između ostalih, govorim o brojnim zakonima koji trebaju da se donesu i sprovedu. Nijedan ključan zakon nije donesen, ni zakon o zdravstvenoj zaštiti, niti zakon o zdravstvenom osiguranju, niti zakon o platama. Tu je i pitanje doprinosa koji nisu uplaćeni zbog čega medicinski radnici gotovo da ne mogu otići u penziju – kaže Granulić.
On ističe da je to bilo jedno od ključnih pitanja koje je trebalo riješiti ove godine, ali to nije učinjeno. Granulić kaže da se problemi vuku iz godine u godinu, a kao rezultat toga imamo sve veći odliv medicinskih radnika iz Srpske.
Studenti zadovoljni
Predsjednik Unije strudenata Srpske Nemanja Babić daje pozitivnu ocjenu Vladi za njenu prvu godinu rada, navodeći da se mnogo toga uradilo za studentsku populaciju. Kaže da su zajedno s Vladom i resornim ministarstvom učestvovali i u kreiranju novog zakona o visokom obrazovanju koji se ovih dana našao pred poslanicima u parlamentu Srpske.
– Što se tiče studentskih organizacija, možemo reći da smo zadovoljni radom Vlade u ovoj godini i nadamo se da će naša saradnja biti nastavljena i u budućnosti – naveo je Babić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predstavnici rukovodstva Demokratskog saveza (DEMOS) i Gradske organizacije stranke u Zvorniku dodijelili su večeras 200 članskih karata novim …
VIŠE

Podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još je jedna prljava igra Prištine, koja pokazuje da ne žele nikakav …
VIŠE

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom zbog negiranja zločina i …
VIŠE

Lideri SNSD i HDZ Milorad Dodik i Dragan Čović sastali su se večeras u Banjaluci sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom. …
VIŠE

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da pitanje vojne neutralnosti, kao i druga pitanja od nacionalnog …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, učestvuje u Vašingtonu na Forumu Međunarodne demokratske unije, svjetske …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)