Home Biznis Snaga Sibira: Dogovoreno koliko će gasa Rusija isporučivati u Kinu

Snaga Sibira: Dogovoreno koliko će gasa Rusija isporučivati u Kinu

0

MOSKVA, Gasprom je, prema ugovoru, dužan da gasovodom Snaga Sibira iz Rusije u Kinu sljedeće godine isporuči pet milijardi kubnih metara gasa.

“Trenutno možemo razgovarati samo o ugovornim ciframa kada je riječ o količinama isporuka gasa u Kinu, jer ćemo sljedeće godine imati prva iskustva. Preuzimamo minimalne ugovorne obaveze od 5,10 i 15 milijardi (kubnih metara godišnje) u 2020, 2021. i 2022. godini. Prva godina realizacije tog projekta verovatno će pokazati kako će se isporuke odvijati u stvarnosti“, ocjenio je Zotov.

Nedavno je saopšteno da će početkom decembra u rad biti pušten jedan od najdužih gasovoda na svijetu — Snaga Sibira, projekat ruskog Gasproma i Kineske nacionalne naftne kompanije, koji bi mogao da doprinese da Rusija postane jedan od glavnih snabdjevača Kine prirodnim gasom.

Ruska i kineska kompanija su 2014. godine potpisale 400 milijardi dolara vrijedan ugovor o izgradnji gasovoda, koji je zaključen na 30 godina i podrazumjeva godišnju isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

Kao dodatni bonus, gasovod će takođe moći da prenosi desetine milijardi kubnih metara gasa više na domaće tržište, na ruski Daleki istok. Ovaj sklopljeni posao je najveći u istoriji Gasproma. Sputnik

Ključne riječi:& & ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of