Home Vijesti SLJEDEĆE SEDMICE U SKUPŠTINI O STRATEŠKIM ZAKONIMA

SLJEDEĆE SEDMICE U SKUPŠTINI O STRATEŠKIM ZAKONIMA

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada danas zatražiti da sljedeće sedmice bude zakazana posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj bi trebali da budu usvojeni zakoni o povećanju plata, kao i za isplatu naknada za roditelje sa četvoro i više djece.
Višković je pojasnio da će roditelj koji odluči da brine o djeci imati pravo da prima platu od 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i da ispuni uslove za penziju.
“Taj iznos od 750 KM neće biti uvijek isti, nego će se mijenjati kako se bude mijenjala i prosječna plata”, rekao je Višković za RTRS.
On je rekao da se često demografsko pitanje veže za socijalno pitanje, ali je ukazao da to nije tačno jer postoje slučajevi da su određene zemlje uložile stotine miliona evra ili dolara i da su uspjele popraviti demografsko stanje za jedan ili dva odsto.
“Teško je doći do dvocifrenog procenta, što znači da je do tog rezultata teško doći uz pomoć novca”, rekao je Višković.
On je dodao da se ne može zanemariti i ekonomski aspekt, te da je prethodna Vlada Srpska uradila mnogo toga po tom pitanju.
“Demografski aspekt je i da omogućite besplatno školovanje i studiranje, besplatne studentske domove, subvencije kamatnih stopa za mlade bračne parove. Većina lokalnih zajednica u posljednje vrijeme odlučuje da gradi stanove za mlade bračne parove“, rekao je Višković.
Posebna pažnja, dodao je on, data je porodicama koje su se odvažile da imaju četvoro ili više djece, te je u budžetu za narednu godinu na toj stavci izdvojeno 75 miliona KM.
“Radili smo i radićemo i dalje na poboljšanju mjera u oblasti demografije, te nam je cilj da modifikujemo i poboljšamo dosadašnja rješenja i kada je riječ o radno-pravnom statusu trudnica i porodilja”, rekao je Višković.
On očekuje da će mjere za porodice sa četvoro i više djece dati rezultate i podstaći roditelje da imaju više djece.
Adblock test (Why?)