Home Biznis Slavko Bojić pokreće stečaj firme zbog koje je optužen za “korona nabavke”

Slavko Bojić pokreće stečaj firme zbog koje je optužen za “korona nabavke”

0

07.10.2022. / 14:50

BANJALUKA – Biznismen Slavko Bojić, koji je nedavno optužen da je preko svog preduzeća Procontrol” učestvovao u sumnjivim nabavkama medicinske opreme, podnio je zahtjev za njegov stečaj, saznaje portal CAPITAL.

Bojić je u svom zahtjevu upućenom Okružnom privrednom sudu u Banjaluci naveo da firma više ne može izmirivati obaveze kao i da je ostala bez posla i ugovora zbog čega ne može da obezbijedi izvore finansiranja u budućnosti.

Sud je pokrenuo predstačajni postupak, a Bojanu Jakšić Dodig imenovao za privremenog stečajnog dužnika.

Na osnovu dostavljene dokumentacije koju je predlagač dostavio, sud je utvrdio da postoji vjerovatna platežna nesposobnost dužnika, čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka. Da bi obezbjedio buduću stečajnu masu od otuđenja, sud je odredio mjere obezbjeđenja”, navodi se u rješenju suda.

Inače, baš prošle godine kada je i uhapšen u sklopu istrage, Bojićev “Procontrol” nadležnima je prijavio rekordne prihode od 4,5 miliona maraka od čega je 3,3 miliona KM bila čista dobit i to sve sa samo jednim zaposlenim radnikom.

Primjera radi, 2020. godine preduzeće je prihodovalo 1,1 milion KM, a prijavljena je dobit od 634.540 KM.

Bojić je uhapšen zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavom Zeljkovićem, direktorom preduzeća “Promeding” iz Laktaša Draganom Dubravcem, vlasnikom Turističke agencije “Travel 4 fun” Sašom Markovićem, te direktorom “Sineks laboratorije” Sanijem Crljićem zbog sumnje u visoku korupciju zbog koje je budžet Republike Srpske oštećen za 1,3 miliona maraka.

Prema optužnici koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo, a koju je nedavno Okružni sud u Banjaluci vratio na doradu, Zeljković je organizovao javne nabavke mimo zakona i procedura, po cijenama višestruko većim od nabavnih.

Na taj način sebi je nezakonito obezbjedio 335.000 KM, Saši Markoviću i firmi “Travel 4 fun” 578.780,32 KM, Slavku Bojiću i “Procontrolu” 241.562,50 KM, a Saniju Crljiću i “Sineks laboratoriji” 28.700 KM.

Bojić  je optužen zbog pomaganja u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, te zloupotrebe u postupku javne nabavke.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)