Home Biznis Slavica Grebenar i “Pingvin” ostali dužni sedam miliona maraka

Slavica Grebenar i “Pingvin” ostali dužni sedam miliona maraka

0

09.11.2020. / 14:57

BANJALUKA – Slavica Grebenar i njeno slastičarsko preduzeće “Pingvin” iz Laktaša u kojem je početkom juna otvoren stečaj, ostali su dužni bankama i poslovnim partnerima sedam miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Agencije

Povjerioci su do sada prijavili ukupno 8,2 miliona maraka potraživanja, ali je od tog iznosa, 1,2 miliona KM osporeno.

Na ročištu koje je održano u petak u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci kao najveći povjerilac se pojavila Nova Banka koja traži da joj se namiri 2,3 miliona KM.

Pored nje u red su stale i druge banke te ostali povjerioci, koji će najvjerovatnije ostati “kratkih rukava” u ovom procesu.

Naime, sve što “Pingvin” ima od imovine je poslovni objekat u Trnu kod Laktaša procjenjen na četiri miliona maraka.

Ako se uzme u obzir kriza koja je pogodila privredu i činjenica da se nekretnine uvijek kupuju daleko ispod procjenjene vrijednosti, jasno je da samo rijetki iz stečajnog postupka izaći obeštećeni.

Sa druge strane, pored ogromnih obaveza, sva potraživanja koja je “Pingvin” imao su zastarjela.

Podsjećamo, zbog kredita bez posrednika koji je dobio “Pingvin” i njegova vlasnica Slavica Grebenar, ali i brojne druge kompanije bliske vlasti, MUP Srpske je 2016. godine istraživao IRB RS. 

IRB je tih godina kroz više kredita zdušno pomogao poslovnu ideju Slavice Grebenar ali, kako se ispostavilo bio i “grobar” njenog biznisa, s obzirom da su obaveze koje je preuzela bile očigledno preveliki zalogaj.

Još 2017. godine, u procesu restrukturiranja koji je prethodio stečaju se spominjao kupac koji je navodno bio zainteresovan da kupi preduzeće, ali očigledno da od toga nije bilo ništa.

“Pingvin” je imao više slastičarni i kafe lokala, među kojima i onaj u robnoj kući “Boska”, na mjestu gdje danas uspješno posluje i radi Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika sa svojim restoranom “Agape”.

Interesantno, Slavica Grebenar je u planu imala i izgradnju panoramskog lifta koji bi vodio do lokala koji se nalazio u potkrovlju “Boske”, ali nikada nije uspjela dobiti dozvolu za izgradnju. Više „sreće“ je imala Gorica Dodik, koja ga je bez problema, a mnogi tvrde i potrebnih dozvola, izgradila.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here