Home Vijesti Skupština Srpske usvojila zaključke u vezi sa dokumentom Program reformi BiH

Skupština Srpske usvojila zaključke u vezi sa dokumentom Program reformi BiH

0

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju informaciju o dokumentu Program reformi BiH i prihvatila opredjeljenje iz ovog Programa da taj program ne prejudicira odluku o članstvu.
Poslanici su sinoć usvojili zaključke u kojima se navodi opredjeljenje da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO, čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredijeljenosti BiH za punopravno članstvo.
Narodna skupština smatra da dokument Program reformi BiH, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra, ni po čemu nije raniji tekst Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO.
Parlament Srpske odbacio je bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta i smatra da je Program reformi BiH u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.
– Program reformi BiH opredjeljuje saradnju sa NATO u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu, a odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu sa ustavnim sistemom BiH u kome Republika Srpska ima mehanizme da sprovede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske – navodi se u zaključcima.
U jednom od zaključaka Narodne skupštine ocjenjuje se da u svakom eventualnom odlučivanju u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini predstavnici Srba iz Republike Srpske moraju da uvaže stavove Narodne skupštine i referendum naroda u Srpskoj, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrijebe mehanizme zaštite prava i interesa Republike Srpske.

– Narodna skupština Republike Srpske, potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, podsjeća na obavezu svih organa i institucija Republike Srpske, kao i svih predstavnika iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH i međunarodnim organizacijama i forumima na sprovođenje te rezolucije – jedan je od usvojenih zaključaka.
Parlament Srpske ponovo je iskazao opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani Republike Srpske izjasne na referendumu, što predviđa i rezolucija Parlamentarne skupštine BiH u kojoj se kaže da eventualni poziv za članstvo u NATO zahtijeva svesrdnu podršku građana.
Pročitajte još:INCIDENT U PARLAMENTU Lukač nasrnuo na Stanivukovića (VIDEO)Bundalo: PDP traži smjenu LukačaLUKAČU KRIV I ČUBRILOVIĆ Predsjednika parlamenta ministar optužio da loše vodi sjednicu
Narodna skupština Republike Srpske podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i sa organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.
Parlament Republike Srpske sugeriše organima i institucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja sa NATO savezom.
Zaključke u vezi sa informacijom o dokumentu Program reformi BiH predložili su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, Demosa, NDP i Ujedinjene Srpske.
Za zaključke su glasala 52 poslanika, a protiv su bila tri.
Nakon usvajanja zaključaka, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad devete posebne sjednice Narodne skupštine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Kako objasniti strancu da Hrvat u Mostaru može svake dvije godine glasati na izborima u Hrvatskoj, a ne može za lokalnu vlast u Mostaru.” …
VIŠE

Ista cijena putarine za 34 i 62 prijeđena kilometra. Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza …
VIŠE

Na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljeno više od 1,2 miliona KM. Željka Cvijanović, predsjednica …
VIŠE

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nabavlja otirače za noge na ulazu u zgrade zajedničkih institucija i spremna je za to da plati čak …
VIŠE

Nakon što je sinoć fizički nasrnuo na poslanika PDP Draška Stanivukovića, ministar policije RS Dragan Lukač je dio krivice prebacio i na …
VIŠE

PDP je večeras saopštio da je, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, tokom sjednice NSRS, “udario …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)