Home Vijesti SKLADIŠTENJA RADIOAKTIVNOG OTPADA Arbutina: Sjednica opštinskog vijeća u Dvoru prilika za odgovore

SKLADIŠTENJA RADIOAKTIVNOG OTPADA Arbutina: Sjednica opštinskog vijeća u Dvoru prilika za odgovore

0

U Dvoru će sutra biti održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj će vijećnicima biti pružena prilika da se informišu o planovima odlaganja i skladištenja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, rekao je načelnik opštine Nikola Arbutina.
Sjednica Opštinskog vijeća zakazana je na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog.
Arbutina je pojasnio da vijećnici na sutrašnjoj sjednici, ali i svi zaineteresovani, mogu postavljati pitanja predstavnicima Fonda u vezi sa namjerom da se na Trgovskoj gori odlaže nuklearni otpad.
On je naveo da će prisutni moći da pitaju sve u vezi sa Nacionalnim programom provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kao i šta se događa na samoj lokaciji – kasarni Čerkezovac, gdje je planirano da bude odlagalište.
U pozivu za sjednicu je i navedeno da će predstavnici Fonda predstaviti Nacionalni program provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i upoznati prisutne sa planiranim aktivnostima uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u ovoj opštini.

Arbutina kaže da je ovaj poziv iz Fonda prvi dopis koji su uputili opštinskom rukovodstvu u Dvoru nakon što 30. septembra nije postignut dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji.
On je podsjetio da je početkom godine uputio dva dopisa nadležnim institucijama u kojima je tražio da mu se predstave planovi u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac.
Nacionalnim programom, koji će sutra biti predstavljen u Dvoru, određena je kasarna Čerkezovac u toj opštini kao preferentna lokacija za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada.
Prema ovom programu, predviđenu lokaciju treba potvrditi istražnim radovima, procjenom uticaja na životnu sredinu i bezbjednosnim studijama.
Arbutina je rekao da raspolaže nezvaničnim informacijama da je za sutra prijavljen i protesni skup, ali da mu nije poznato ko je organizator.
Sjednica Opštinskog vijeća zakazana je za 10 časova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac izjavio je Srni da se počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić nakon četvorogodišnjeg …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Rusija želi da gradi gasovod i bude prisutna na prostoru Republike Srpske. Dodik, koji …
VIŠE

Milorad Dodik za ovih godinu dana uradio je više nego što je Mladen Ivanić uradio u cijeloj svojoj karijeri. Rekao je ovo Radovan Kovačević, …
VIŠE

Milorad Dodik za godinu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ništa nije uspio da napravi i stoga svjesno izmišlja sukobe s opozicijom, …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je posjeta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, povodom …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući danas u “Jutarnjem programu” na TV Prva govori o tome šta su zaključci posjete ruskog …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)