Home Biznis Sjetva kukuruza biće skuplja 50 odsto u odnosu na lani

Sjetva kukuruza biće skuplja 50 odsto u odnosu na lani

6

19.02.2022. / 16:29

NOVI SAD – Proljećna sjetva kukuruza u Srbiji počeće za mjesec dana i već je izvjesno da će biti skuplja gotovo 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Pixabay

Prema proračunu Agrarnog saveza Srbije, sjetva kukuruza ovog proljeća koštaće poljoprivrednike od 140 do 155.000 dinara /od oko 1.200 do 1.300 evra/, po hektaru.

Iz ovog saveza objašnjavaju da je sjetva kukuruza skuplja zbog visokih cijena đubriva, kao i goriva u Srbiji.

Ujedno, na visoku cijenu sjetve kukuruza bitno utiče i arenda /zakup poljoprivrednog zemljišta/, koja u pojedinim dijelovima Vojvodine košta i 500 evra po hektaru.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će paori sjetvu kukuruza obaviti blagovremeno, uprkos veoma skupom repromaterijalu, jer podsticaj za nju vide u sadašnjim visokim cijenama te žitarice, kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu.

Na novosadskoj Produktnoj berzi, trenutna cijena “žutog zrna” je oko 27 dinara /0,23 evra/ po kilogramu s uračunatim porezom na dodatnu vrijednost /PDV/

Kukuruz je januara 2020. godine koštao 17,05 dinara /0,14 evra/ po kilogramu.Kukuruz je žitarica koja se najviše sije u Srbiji i prošle godine njome je  bilo zasijano oko milion hektara. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)