Home Vijesti SJEDNICA SAVJETA BEZBJEDNOSTI O KOSOVU Tanin: Službenici Unmika nezakonito uhapšeni i pretučeni

SJEDNICA SAVJETA BEZBJEDNOSTI O KOSOVU Tanin: Službenici Unmika nezakonito uhapšeni i pretučeni

0

U NJujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji na kojoj se raspravlja o izvještaju generalnog sekretara UN.
Šef Unmika Zahir Tanin je na početku sjednice predstavio izvještaj i optužio kosovske vlasti za prebijanje i nezakonito hapšenje dvojice službenika misije UN na Kosovu od kosovske policije.
Tanin je žestoko optužio kosovske vlasti za seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu, prenosi RTS.
On je rekao da, prema rezultatima interne istrage UN, dvojica službenika nisu povezana sa bilo kakvim kriminalnim djelima, kao i da ih je kosovska policija uhapsila pošto su se jasno identifikovali kao službenici Unmika.
– Takođe, imamo dokaze o prekomjernoj upotrebi sile. Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost – poručio je šef Unmika, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.
– Kosovske institucije moraju preduzeti radnje da se tako nešto ne desi – rekao je Tanin.

Stavove Srbije na sjednici Savjeta bezbjednosti zastupa ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a sjednici prisustvuje i Vljora Čitaku.
U izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, između ostalog, navodi se da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak u normalizaciji odnosa.
– Podržavam brzo formiranje nove kosovske vlade poslije izbora kako bi dijalog sa Beogradom mogao da se nastavi što prije. Duga pauza u razgovorima pod pokroviteljstvom EU zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa, što zauzvrat rizikuje da podrije stabilnost na terenu – navodi se u ranijem saopštenju generalnog sekretara UN.
U izvještaju koji je tema današnje rasprave, osim zastoja u dijalogu, pominje se i povratak stanovništva, hapšenje pripadnika Unmika ruskog porijekla, te zaštita kulturne baštine.
Izvještaj se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra. U njemu se zato ne analiziraju izbori održani 6. oktobra na Kosmetu i postizborna dešavanja, ali će ih, prema najavama, srpski predstavnik pomenuti.
Ovo je posljednje ovogodišnje predstavljanje izvještaja o radu Unmika i situaciji na Kosmetu, a i posljednje tromjesečno.
Od iduće godine izvještaj će se podnositi na pola godine. To su najglasnije tražile Velika Britanija i SAD, a na strani Srbije bile su Kina i Rusija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da za sada nema informaciju šta se dešava sa državljanima iz BiH koji se nalaze u …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je spreman da ide na poligraf zbog izmišljene afere oko oružja, ali i drugih stvari za …
VIŠE

Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da će se sutra u Banjaluci sastati sa liderom SNSD Miloradom Dodikom, sa kojim će razgovarati o koalicionoj …
VIŠE

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija smatra da je uspostavljanje vrhovnog suda BiH čisto političko …
VIŠE

Poslanica PDP u parlamentu Bosne i Hercegovine, Mira Pekić, razgovarala je u Sarajevu sa ministarkom za obrazovanje, kulturu i nauku Njemačke …
VIŠE

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) donesenim zaključkom pozvao je SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)