Home Vijesti SITUACIJA ZABRINJAVAJUĆA Podaci o aktivnim, hospitalizovanim i životno ugroženim osobama u BiH

SITUACIJA ZABRINJAVAJUĆA Podaci o aktivnim, hospitalizovanim i životno ugroženim osobama u BiH

0

BANJALUKA – Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je veoma zabrinjavajuća, znatno gora nego što je bila kada se koronavirus tek pojavio u našoj zemlji.
Međutim, u odnosu na taj period, nadležni za sada samo izražavaju zabrinutost i najavljuju mogućnost uvođenja restriktivnih mjera.
Istovremeno, podaci nadležnih zavoda nisu nimalo ohrabrujući. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS-a i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, trenutno je u našoj zemlji aktivno 5.896 slučajeva koronavirusa.
Od tog broja, 3.557 ih je u Federaciji, 2.193 u Republici Srpskoj i 146 u Brčko distriktu.
Dalje, u Federaciji je trenutno hospitalizovano 287 osoba, a u Republici Srpskoj 280, od toga 75 u UKC-u Banja Luka i 205 u opšim bolnicama. Prema podacima Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” nalaze se 22 osobe. To znači da je ukupan broj pacijenata na bolničkom liječenju u BiH 589.
Dobra vijest iz Brčkog je što nijedna zaražena osoba nije na respiratoru. Na respiratorima se pak nalazi 31 osoba u ostatku BiH. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, na respiratorima je 11 osoba u Federaciji i 20 u Republici Srpskoj.
Osobe koje su na respiratorima, smatraju se životno ugroženim.
Od koronavirusa u našoj zemlji do sada su se oporavile 6.592 osobe – 3.782 u Federaciji, 2.760 u Republici Srpskoj i 50 u Brčkom.
Istovremeno, u Federaciji BiH je registrovano 178 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s koronavirusom, 183 u Republici Srpskoj i 12 u Brčkom.
Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a navode da se analizom broja oboljelih po danima, na početku epidemije uočavaju oscilacije potvrđenih slučajeva, što je uslovljeno dinamikom rada laboratorija, prenosi Klix.
Epidemijska kriva nakon trenda opadanja, u posljednjem periodu pokazuje značajan porast broja oboljelih, a najveći broj novooboljelih su kontakti otkrivenih pozitivnih osoba i osoba sa simptomima bez epidemiološke veze.
Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je među zaraženim sve više mladih osoba, a u posljednje vrijeme zabilježeno je i više smrtnih slučajeva mladih koji su bili zaraženi koronavirusom. Upravo zbog toga, ali i zbog navedenih brojki, važno je da se za dobrobit svih pridržavamo mjera i preporuka, a posebno onih koje se odnose na okupljanja i fizičku distancu.

Let's block ads! (Why?)