Home Vijesti SIPA pretresa više lokacija u Istočnom Sarajevu i na području Kantona Sarajevo

SIPA pretresa više lokacija u Istočnom Sarajevu i na području Kantona Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, u nastavku operativne akcije “Transfer”, započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.
Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona BiH “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. “Prevara”, člana 373. “Krivotvorenje isprave”, i člana 397. “Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka” Krivičnog zakona Federacije BiH, te člana 209. Krivičnog zakona BiH “Pranje novca”.
Pretresi se sprovode zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičena lica kao pripadnici organizovane grupe ljudi formirane radi izvršenja krivičnih djela, svjesno organizovali izvršenje krivičnih djela, kojima je najmanje 88 lica, od kojih su većina državljani BiH, te državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije izvršilo otvaranje računa i podizanje novcana osnovu krivotvorenih naloga, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu odnajmanje dva miliona evra.
Prema informacijama broj lica uključenih u vršenje opisanih prevara mnogo bi biti i veći, a pribavljena nezakonita imovinska korist mogla bi biti u iznosu od oko deset miliona evra.
Ovo je nastavak akcije “Transfer” koja je počela u junu mjesecu kada su slobode lišena dva lice na području Kantona Sarajevo.
Više informacija o rezultatima operativne akcije biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.
Let's block ads! (Why?)