Home Vijesti SIPA okončala provjeru 10 kandidata za ministre i zamjenike, pristigli i novi...

SIPA okončala provjeru 10 kandidata za ministre i zamjenike, pristigli i novi zahtjevi

0

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) okončala je provjere za 10 od 11 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH iz stranaka iz RS i iz HDZ BiH za koje su zahtjevi za provjeru u tu agenciju pristigli prošle sedmice, potvrdio je za Avaz Luka Miladinović, portparol SIPA.
Miladinović je potvrdio i da je SIPA dobila zahtjeve za provjeru još osam kandidata za ministre i zamjenike ministara, a za koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas utvrdila da ispunjavaju uslove da uđu u novi saziv Savjeta ministara BiH.
Riječ je o kandidatu za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađenu Božoviću, kandidatu za ministra sigurnosti Fahrudinu Radončiću, kandidatkinji za ministricu vanjskih poslova Biseri Turković te kandidatu za ministra odbrane Sifetu Podžiću.
U SIPA su radi provjera stigla i imena kandidata za zamjenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića, koji su, također, već provjereni u CIK.

Miladinović je rekao da SIPA užurbano radi na provjerama kako bi taj proces što prije bio okončan i kako bi rezultati bili dostavljeni što prije Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.
Miladinović je kazao da ne može govoriti o rezultatima provjera, jer je saopštavanje rezultata provjera u nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Pročitajte još:CIK ZAVRŠIO PROVJERU KANDIDATA Ko ispunjava potrebne uslove za Savjet ministara BiH
Provjere u SIPA okončane su za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministra civilnih poslova BiH. SIPA je završila provjere i za kandidate za zamjenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića i Ljiljanu Lovrić.
Kako saznaje Avaz, do kraja radnog dana provjere će biti okončane i za Vladimira Mijatovića, kandidata za zamjenika ministra sigurnosti.
Inače, od brzine okončanja provjera u SIPA zavisi hoće li sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi bio imenovan Savjet ministara BiH biti održana 23. ili 30. decembra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik privremenih institucija na Kosovu Hašim Tači zahvalio se albanskom premijeru Ediju Rami na pozivu da učestvuje na trećem regionalnom …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s liderom SBB Fahrudinom Radončićem da novi …
VIŠE

Vojni transportni avion parkiran je na aerodromu u Mahovljanima, a zbog ogromnih dimenzija privlači pažnju putnika, kao i zaposlenih. Na …
VIŠE

Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila je danas u Sarajevu da predloženi kandidati za ministre u Savjetu ministara Mlađen Božović, Sifet …
VIŠE

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je da se unutar ove stranke vode konsultacije u vezi sa prijedlogom kandidata za ministra za ljudska prava …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)