Home Biznis Sindikat RiTE Ugljevik bjesni zbog Tepavčevićevog dogovora sa ERS-om

Sindikat RiTE Ugljevik bjesni zbog Tepavčevićevog dogovora sa ERS-om

0

12.12.2022. / 14:49

BANJALUKA – Sindikat Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Ugljevik optužio je predsjednika sindikata RiTE Gacko Željka Tepavčevića da je u njihovo ime i mimo njihove saglasnosti sa Upravom Elektroprivrede Republike Srpske ugovarao povećanje cijene rada.

Žwljko Tepavčević, FOTO: Agencije

Naime, Tepavčević je prošli petak iz sjedišta ERS-a izašao ozarenog lica sa informacijom da je sa upravom holdinga dogovoreno povećanje cijene rada za pet KM, te da se štrajk radnika prekida.

On je nakon sastanka rekao da se ovaj dogovor prevashodno odnosi na radnike RiTE Gacko, ali da cijena rada važi za sva preduzeća u sastavu ERS-a.

Izmjenama člana 67 kolektivnog ugovora stvaraju se preduslovi da i ostali mogu povećavati plate na radnim mjestima koja su sa otežanim uslovima rada“, rekao je Tepavčević.

Njegovo djelovanje razljutilo je sindikalce u Ugljeviku koji su u štrajku i koji traže da se cijena rada poveća sa 150 na 170 maraka.

Zbog Tepavčevića je zasijedao i sindikalni odbor, koji se ogradio od dogovora postignutog u petak.

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik naglašava da predsjednik sindikalne organizacije RiTE Gacko nije ovlašten da pregovara i dogovara cijenu rada na nivou čitave Elektroprivrede. Cijena rada je planska kategorija u čijem definisanju učestvuju uprava ERS-a i Sindikat ERS-a kojem je potrebna saglasnost 11 sindikalnih organizacija u pravcu postizanja dogovora oko cijene rada”, navodi se u informaciji koju potpisuje predsjednik štrajkačkog odbora u RiTE Ugljevik Boban Benović.

Oni navode kako je predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Gacko samoinicijativno prigrabio za sebe ovlaštenje sindikata ERS-a da vodi pregovore i u ime svih radnika Elektroprivrede što nije u skladu sa unutrašnjim aktima Sindikata i kao takav nije obavezujući za ostale sindikalne organizacije.

Ponavljamo da je prijedlog koji je predsjednik sinidkata RiTE Gacko prihvatio na sastanku sa upravom gdje je definisana cijena rada od 155 KM. Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik nastavlja svoju borbu u skladu sa zahtjevima istaknutim sa Odlukom o stupanju o štrajk, a to je da se cijena rada sa 150 poveća na 170 maraka”, zaključuje se u informaciji.

Iako smo željeli da čujemo odgovor na ove optužbe, Tepavčević nam se nije javljao na telefon.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)