Home Vijesti Siguran dobitak za privredu Srpske

Siguran dobitak za privredu Srpske

0

BANJA LUКA – Već u prvim mjesecima primjene novog Zakona vidljivi su pozitivni efekti u pogledu unapređenja sistema igara na sreću i razvijanja poslovanja u zakonskim okvirima. Sve to zajedno doprinijelo je i povećanju budžetskih prihoda u Republici Srpskoj – kaže v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću, Aleksandar Došić.
Od početka primjene novog Zakona o igrama na sreću, koji je u Republici Srpskoj usvojen u martu ove godine, prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću imaju trend konstantnog rasta.
I prilikom utvrđivanja Prijedloga rebalansa budžeta za ovu godinu navedeno je da su se najznačajnija povećanja u odnosu na plan budžeta odnosila upravo na prihode od naknade za priređivanje igara na sreću i to za oko 10,5 miliona maraka.
Od januara do septembra ostvareni prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara iznosio je 28 miliona maraka, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je na snazi bio stari zakon. Dakle, finansijski efekti novog Zakona vidljivi su već u svega nekoliko mjeseci njegove primjene. Bitno je i naglasiti da će dio sredstava prikupljenih novim Zakonom o igrama na sreću biti preusmjeren za pronatalitetnu politiku u Republici Srpskoj.
Da li rast prihoda prati smanjenje ilegalnog priređivanja igara na sreću?
– Povećanje budžetskih prihoda praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, čemu su svakako doprinijele svakodnevne kontrole koje sprovode inspektori Republičke uprave za igre na sreću. Samo od marta, od kada je na snazi novi zakon, pa do avgusta, naši inspektori su izvršili 706 inspekcijskih nadzora i izrekli novčanih kazni u iznosu od 221.000 maraka. Oduzeto je i 170 predmeta koji su služili za izvršenje prekršaja iz oblasti Zakona o igrama na sreću. Oduzete predmete, nakon okončanja prekršajnih postupaka, Uprava je dužna da uništi i upravo smo nedavno sproveli akciju uništavanja trajno oduzetih predmeta, koji su korišćeni za nelegalno priređivanje igara na sreću. Učestalost inspekcijskog nadzora uticalo je i na evidentno povećanje broja prijavljenih radnika u oblasti priređivanja igara na sreću.
Nakon donošenja novog Zakona je li smanjen broj priređivača igara na sreću?
– Od donošenja novog Zakona broj priređivača igara na sreću ostao je na istom nivou u odnosu na period prije njegovog donošenja.
Zakonom je uveden i međunarodni standard odgovornog priređivanja igara na sreću. Šta to znači u praksi?
– Između ostalog to podrazumijeva obavezu priređivača da usmjere određena sredstva za sprečavanje zavisnosti od kockanja, odnosno da finansiraju psihološka savjetovališta, kako je to uređeno u razvijenim zemljama. Zakon sadrži i jasne zabrane koje se tiču maloljetnika i njihovog učešća u igrama na sreću.
Кoji su planovi za naredni period kada je riječ o sprovođenju novog Zakona o igrama na sreću?
– Predviđena je potpuna on lajn kontrola posredstvom računarskih sistema, što će omogućiti potpuni uvid u sve aspekte priređivanja igara na sreću. Naime, u skladu sa zakonom o igrama na sreću, Lutrija i drugi priređivači igara na sreću dužni su, u svrhu nadzora, posjedovati odgovarajući računarski sistem koji obezbjeđuje pohranjivanje podataka o svim elementima priređivanja igara na sreću.
Svakako, Republička uprava za igre na sreću će u domenu svojih nadležnosti i ubuduće biti aktivno uključena u suzbijanje sive ekonomije u Republici Srpskoj.
(The Prestige)
Let’s block ads! (Why?)