Home Biznis Šest najbogatijih Rusa izgubili po 10 milijardi dolara 

Šest najbogatijih Rusa izgubili po 10 milijardi dolara 

0

19.06.2022. / 16:05

BRISEL – Ukupan broj milijardera u Evropi i njihovo ukupno bogatstvo pali su tokom prošle godine, utvrdio je Forbs.

FOTO: Forbes

Forbs je objasnio da se “topljenje” desilo zbog naglog pada broja milijardera i njihovog bogatstva u Rusiji pogođenoj sankcijama.

Od ukupno 2.668 milijardera čija zbirna imovina vrijedi 12,7 biliona dolara na Forbsovoj listi svjetskih milijardera za 2022, Evropljani uzimaju 592 mjesta, što je manje u odnosu na 628 prije godinu dana.

Zajedničko bogatstvo evropskih milijardera palo je s prošlogodišnjeg vrhunca od tri biliona na 2,8 biliona dolara.

Ruski rat u Ukrajini, oslabljene valute i niže procijenjene vrijednosti za ruske kompanije doveli su do toga da je broj ruskih milijardera pao na 83 sa 117 prošle godine. Preostali ruski milijarderi vrede 320 milijardi dolara, nevjerovatnih 263 milijarde manje nego prije godinu dana.

Šest najbogatijih ljudi Rusije izgubilo je više od 10 milijardi dolara pojedinačno, procenjuje Forbs.

Evropska zemlja s najviše milijardera ove godine je Njemačka, sa 134 imena čije bogatstvo vrijedi ukupno 608 milijardi dolara.

Ipak, pojedinačno, najviše mjesta na listi najbogatijih Evropljana zauzimaju Francuzi – zahvaljujući svojim luksuznim i modnim gigantima.

Ukupno bogatstvo 43 milijardera u Francuskoj poraslo je sedam procenata od prošle godine na 550 milijardi dolara.

U Velikoj Britaniji ne napreduju toliko britanski preduzetnici koliko strane kompanije sa sjedištem u Londonu.

Švajcarac Gijom Pusaz, osnivač londonskog finteka Checkout.com, postao je najbogatiji evropski tehnološki preduzetnik, s bogatstvom od 23 milijarde dolara.

Estonija je dobila svog prvog milijardera – Krista Karmana, suosnivača londonskog startupa za prekogranična plaćanja Wise.

Revolut, londonski startup za digitalno bankarstvo, nastavio je da dobija ​​na vrijednosti – Nikolaj Storonski, rođen u Rusiji, stekao je 7,1 milijardu dolara.

Njegov ukrajinski kolega Vlad Jatsenko bogat je 1,1 milijardu dolara.

Razlika u odnosu na SAD

Evropa je dom treće najbogatije osobe na svijetu, šefa LVMH-a Bernara Arnoa, koji se, sa bogatstvom od 158 milijardi dolara, nalazi iza prvorangiranog Ilona Maska sa 219 milijardi dolara i drugog Džefa Bezosa sa 171 milijardom dolara.

Fransoaz Betankur Mejers iz kompanije L'Oreal i Amansio Ortega iz Zare zauzimaju 14. odnosno 23. mjesto najbogatijih u svijetu.

Mejersova je ujedno i najbogatija žena na svijetu.

Deset najbogatijih evropskih milijardera na Forbsovoj listi za 2022. vrijede ukupno 590 milijardi dolara, što je povećanje od 38 milijardi dolara iz prošle godine.

Poređenja radi, deset najbogatijih američkih milijardera vrijede ukupno 1,2 biliona dolara, što ilustruje veliku razliku između tehnologije kada je u pitanju bogatstvo milijardera na samom vrhu.

Sedam od deset najvećih američkih milijardera su tehnološki magnati koji su zaradili novac u godinama nakon masovnog usvajanja ličnih računara, interneta i društvenih medija.

Evropa, s druge strane, nema tehnološkog milijardera među 10 najboljih. Forbes

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)