Home Vijesti Šeranić: Stabilizacija epidemiološke situacije, ali bez opuštanja

Šeranić: Stabilizacija epidemiološke situacije, ali bez opuštanja

0

BIJELJINA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je da se u Republici Srpskoj definitivno može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, nakon što je posljednja sedmica bila sa najmanjim brojem lica zaraženih virusom korona u posljednjih šest sedmica.
“Ne smijemo popustiti sa načinom ponašanja i mjerama koje sprovodimo, javnost i građani u Republici Srpskoj prihvatili su ove mjere i idemo u dobro pravcu, što će biti vrlo važno zbog cijelog javnog života u naredenom periodu”, ocijenio je Šeranić.
Ministar je danas posjetio Bolnicu “Sveti Vračevi” u Bijeljini i razgovarao sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove o zbrinjavanju pacijenata koji su zaraženi virusom korona, o redovnom funkcionisanju bolnice i adaptaciji novih prostora koje finansiraju Vlada Republike Srpske i grad Bijeljina.

“Riječ je o objektu za specijalističke ambulante koji će omogućiti da se, sa epidemiološkog stanovišta, sačuva centralni objekat bolnice, kao i dodatni kapaciteti kovid bolnice koja mora ima minimalno dvije operacione sale”, rekao je Šeranić.
On je, generalno, istakao važnost specijalizacije i razvoja novog kadra, kao i unapređivanju kadra u mikrobiološkom segmentu, te dodao da Republika Srpska napreduje se razvojem virusološke mreže laboratorija, što će imati značajan uticaj u prevenciji virusoloških oboljenja.
Šeranić je rekao da se u pregovorima u vezi sa nabavkom vakcine Republika Srpska strateški orijentisala prema svim proizvođačima od kojih se vakcina može nabaviti i najavio da će naredne sedmice to biti jedna od tema razgovora sa timom Svetske zdravstvene organizacije koji dolazi u BiH.
“To su pregovori sa SZO kroz koviks model, koji gleda kako da putem SZO obezbijedi dovoljnu količinu vakcine prema svim zemljama, a mi smo u Republici Srpskoj rezervisali u prvom navratu 400.000 doza vakcina, što je bila i preporuka SZO”, naveo je Šeranić i dodao da se razgovara i sa ruskim partnerima, putem Predstavništva u Rusiji.
Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović izjavio je nakon sastanka i obilaska kovid bolnice da su u toku građevinski radovi za proširenje kapaciteta sa sadašnjih 40 na 90 bolničkih kreveta za kovid pacijente.
“Vlada Republike Srpske obezbijedila je 654.000 maraka, grad Bijeljina 200.000 maraka i u toku je adaptacija 2.600 metara kvadratnih dodatnog prostora s ciljem većeg stepena zadovoljstva sugrađana”, rekao je Maksimović.
Prema njegovim riječima, situacija u kovid bolnici je nešto bolja, hospitalizovano je sedam pacijenata, ali nema mjesta za opuštanje i neophodno je poštovanje svih epidemioloških mjera.
Nakon susreta sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i posjete bijeljinskoj bolnici, Šeranić se sastao i sa rukovodstvom Doma zdravlja Bijeljina.

Let's block ads! (Why?)