Home Politika Šeranić: Analizirano uvođenje HPV vakcinacije

Šeranić: Analizirano uvođenje HPV vakcinacije

0


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je cilj Prijedloga strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Srpskoj za period 2019-2029. godine povećanje stope fertiliteta, što će biti i stav Savjeta za demografsku politiku Republike.

“Moramo dosta raditi na tome i ova strategija je jedan od osnova povećanja stope fertiliteta. Bez svega toga neće biti povećanja broja djece i unapređenja demografske slike”, rekao je Šeranić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je razmotrila prijedlog ove strategije.

On je naveo da je analizirano uvođenje HPV vakcinacije u Srpskoj protiv virusa koji izaziva karcinom grlića materice.

“Vodimo razgovore o potrebnim sredstvima i o tome kada bismo tu vakcinu mogli uvesti u Srpsku. Moj stav je da bi ona trebala biti obavezna”, rekao je Šeranić.

On je naveo da bi sljedeće godine trebalo da bude donesen program sprečavanja i suzbijanja masovnih nezaraznih bolesti u Srpskoj, čime bi se definisali standardi za preventivne preglede u Republici.

Šeranić je istakao da u škole trebalo uvesti edukaciju o populacionoj politici, te da bi seksualno i reproduktivno zdravlje bilo njen sastavni dio.

On je rekao da strategija neće biti finansirana samo iz budžeta, već i u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Poslanici vlasti i opozicije su tokom ranije poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu strategije ocijenili da je vrlo značajno na sve načine unapređivati seksualno i reproduktivno zdravlje stanovništva, kao i formalno obrazovanje učenika i mladih o ovoj vrsti zdravlja koja utiče i na poboljšanje demografske slike društva.

U Prijedlogu strategije se navodi da je cilj ovog dokumenta da se sveobuhvatno unaprijedi stanje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i promocija ove vrste zdravlja i prevencija faktora rizika koji mogu negativno uticati.

“Uloga sistema zdravstvene zaštite u vezi s tim jeste da obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja zasnovanu na dokazima, bilo da se radi o planiranju porodice, obezbjeđenju dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje, prevenciji seksualno prenosivih bolesti i slično”, navodi se u tekstu ove strategije.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of