Home Vijesti “SELAK JE MORALAN, ELEKTROKRAJINA NIJE JAVNO PREDUZEĆE” Čudna objašnjenja Komisije za sukob...

“SELAK JE MORALAN, ELEKTROKRAJINA NIJE JAVNO PREDUZEĆE” Čudna objašnjenja Komisije za sukob interesa

0

Poznato je da skoro svi poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, zahvaljujući liberalnom zakonu, istovremeno rade više poslova, ali objašnjenja Komisije za sukob interesa ponekad zvuče nevjerovatno.
Tokom 2019. pred Republičkom komisijom za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske našlo se nekoliko poslanika, što po prijavama, što na osnovu reakcije po službenoj dužnosti. Svi slučajevi su riješeni u korist parlamentaraca.
Između ostalih, obustavljen je postupak utvrđivanja sukoba interesa protiv narodnog poslanika NDP Dragana Čavića, koji je ujedno i v.d. direktora „Elektrokrajine“ Banjaluka, a po prijavi Transparensi internešenela BiH. Prvi argument je bi da Čavić nije direktor nego privremeno rješenje kao v.d. (još od 21. februara). Drugo, Komisija kojom predsjedava Obrenka Slijepčević zaključila je da „Elektrokrajina“ nije javno preduzeće, iako je poznato da je, preko ERS, u većinskom vlasništvu Srpske.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Pravilno je gospodin Čavić naveo da je javno preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“, dok su sva druga preduzeća u sistemu tog javnog preduzeća zavisna preduzeća i niži oblik organizovanja. U izvodu iz vlasništva vidi se da 65 odsto udjela kapitala u ZP „Elektrokrajina“ a.d. ima Mješoviti holding „Elektroprivreda Republike Srpske“ – Matično preduzeće a.d. Trebinje, što ne bi dovelo do sukoba interesa. Zavisno preduzeće nije javno preduzeće u punom kapacitetu kako je predviđeno članom 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS – navodi se u zaključku komisije.
Istovremeno, Komisija je u gotovo identičnom slučaju protiv poslanika DNS Đorđa Popovića odlučila potpuno suprotno – da bi on bio u sukobu interesa ako bi bio direktor u RiTE „Ugljevik“.
Foto privatna arhivaĐorđe Popović
I Ugljevik je, kao i „Elektrokrajina“, zavisno preduzeće u kome Republika Srpska posredstvom matičnog preduzeća posjeduje 65 odsto kapitala. Ipak, Popović je u međuvremenu smijenjen s mjesta direktora, tako da se na kraju nije ni našao u sukobu interesa.
Repubička komisija je po službenoj dužnosti svojevremeno pokrenula i postupak protiv poslanika SP Gorana Selaka, ali ga je ubrzo i obustavila. Sve je počelo izjavom poslanika SDS Nebojše Vukanovića: „Gospodin Selak, o kome sam govorio, načelnik KPZ Tunjice, je u klasičnom sukobu interesa jer je glasao o budžetu Vlade i budžetu pravosuđa koji se njega konkretno tiče“.
Republička komisija je utvrdila da to nije ni sukob interesa ni nespojivost funkcija. A kada je Selak još dostavio listing iz koga se vidi da nije glasao za rebalans budžeta RS za 2018, Komisija je našla za shodno da pohvali njegove ljudske vrijednosti, a da kritikuje Vukanovića.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Shodno svemu navedenom, gospodin Selak je bio moralan, te iako ne bi bio u sukobu i da je glasao, dostavio sve dokaze koje otklanjaju svaku sumnju o sukobu interesa. Ovakvi napadi drugih poslanika ne služe vladavini prava – piše u rješenju.
Takođe, odbačena je i prijava Transparensi internešenela protiv posalnika PDP Milenka Vićanovića, jer je istovremeno i direktor javnog preduzeća „Komunalac“ iz Bijeljine. Zaključeno je da funkcioneri na lokalnom nivou ne mogu biti direktori lokalnih javnih preduzeća, a funkcioneri na republičkom nivou ne mogu biti direktori javnih preduzeća na republičkom nivou.
Otac nije član porodice
Komisija je utvrdila i da se delegat u Vijeću naroda RS Miroslav Lazarević (PDP) ne nalazi u sukobu interesa mada je i član Nadzornog odbora Nove banke Banjaluka.
Foto: PDPMiroslav Lazarević
Komisija je provela postupak dokazivanja, predviđen zakonom, u kome je utvrdila da banka jeste poslovala sa institucijama RS u iznosu većem od 30.000 KM unazad godinu dana, a da Lazarević 4 godine prije mandata nije sticao hartije od vrijednosti Nove banke.
To što njegov otac posjeduje akcije pomenute banke nije bilo relevantno, jer zakon ne obuhvata oca kao člana porodice funkcionera.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je Srni da mu ne pada na pamet da podnese ostavku, na šta ga poziva SDS ukoliko odmah ne riješi problem …
VIŠE

Za prvu godinu rada Vlada Republike Srpske dobila je punu podršku socijalnih partnera, ali penzioneri i medicinari imaju primjedbe jer smatraju da …
VIŠE

Predstavnici rukovodstva Demokratskog saveza (DEMOS) i Gradske organizacije stranke u Zvorniku dodijelili su večeras 200 članskih karata novim …
VIŠE

Podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još je jedna prljava igra Prištine, koja pokazuje da ne žele nikakav …
VIŠE

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom zbog negiranja zločina i …
VIŠE

Lideri SNSD i HDZ Milorad Dodik i Dragan Čović sastali su se večeras u Banjaluci sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)