Home Biznis Šefovima zabranjeno da kontaktiraju radnike van radnog vremena

Šefovima zabranjeno da kontaktiraju radnike van radnog vremena

15

14.11.2021. / 16:07

LISABON – Portugal je u sklopu novih zakona nazvanih “pravo na odmor”, zabranio šefovima u firmama da šalju tekstualne poruke i mejlove zaposlenima van radnog vremena.

Foto: Pixabay

Ovaj potez dio je promijena koje se uvode kako bi se poboljšala ravnoteža između poslovnog i privatnog života kao odgovor na sve širi obim rada od kuće u državi.

Kompanije sa više od 10 zaposlenih tako bi se mogle suočiti s kaznama ako kontaktiraju zaposlene van ugovorenog radnog vremena.

Takođe su uspostavljena nova pravila o odobravanju zaposlenima s djecom da rade na daljinu. Roditelji će tako raditi kod kuće na neodređeno vrijeme bez prethodnog odobrenja svojih poslodavaca sve dok njihovo dijete ne napuni osam godina.

BBC ocjenjuje da će nova pravila domaćinstvima možda doprinijeti većim računima za struju i internet, jer će provoditi više vremena kod kuće.

Novim zakonskim rješenjima obuhvaćeno je i pitanje izolacije koju mogu osjetiti radnici koji rade na daljinu, a očekuje se da će kompanije organizovati redovne sastanke licem u lice.

Portugalski parlament, međutim, nije odobrio neke elemente paketa, uključujući “pravo na isključenje” koje omogućuje zaposlenom da elektronski isključi sve radne uređaje van radnog vremena, prenosi Investitor.me.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

15 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here