Home Vijesti Savjet EU pozvao na hitno formiranje vlasti na svim nivoima BiH

Savjet EU pozvao na hitno formiranje vlasti na svim nivoima BiH

0

BRISEL – Savjet EU ponovio je nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje i pozvalo na hitno formiranje vlasti na svim nivoima, bez daljeg odgađanja, navodi se u zaključcima objavljenim na internet stranici Evropskog savjeta.
U zaključcima se podsjeća da je za napredak na putu ka EU potrebno efektno sprovođenje reformi.
“Uzimajući u obzir činjenicu da još nije formirana vlast na svim nivoima nakon prošlogodišnjih izbora, Savjet ponovo poziva BiH da nastavi sa formiranjem vlasti i da to učini bez daljeg odlaganja, u interesu svih građana”, ističu iz Savjeta EU.
Evropski savjet podsjetio je i na zaključke iz juna ove godine, u kojima je primljeno na znanje mišljenje Evropske komisije.
U zaključcima se navodi i to da Savjet pozdravlja vojnu operaciju EUFOR-a “Altea” i potvrđuje se spremnost EU da nastavi sa sprovođenjem njenog mandata u pružanju podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog i sigurnog okruženja.
“Savjet sa zanimanjem čeka predstavljanje sljedećeg strateškog pregleda u 2021. godini, koje bi trebalo da bude osnova rasprave sa zemljama članicama o zadacima EUFOR-a i opcijama za budućnost operacije, imajući u vidu podršku napretku BiH na polju evropskih integracija, kao i bezbjednosnu situaciju na terenu”, ističe se u zaključcima.
Savjet EU ističe da razumije važnost nastavka koordinacije operacije “Altea” sa drugim međunarodnim učesnicima na terenu.
“U isto vrijeme, EU nastavlja da poziva vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore u uklanjanju viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i na polju uklanjanja mina”, dodaje se u zaključcima Evropskog savjeta.
Let’s block ads! (Why?)